Diznilend u Kini od 16. juna

U toku su završne probe svih predviđenih sistema, koje, kao i u ostalim Dizni zabavnim parkovima, sprovodi kompanija Walt Disney Parks and Resorts. Poznajući dobro posvećenost atraktivnim detaljima, koju Kinezi tradicionalno neguju, javnost sa interesovanjem iščekuje ponudu. A pripremljeno je mnogo toga.

dizni

Diznilend je smešten u Šangaju, u kvartu Pudong, i razlikuje se od drugih koji nose Diznijevo ime. Uopšte, na primer, nema na ulazu čuvenu postavku Main Street, U.S.A. sa železničkom stanicom. Umesto nje, tu je ogroman zeleni prostor na više od 44 hiljade kvadratnih metara, u čijem se centru nalazi glavna atrakcija Čudesni dvorac iz bajke (Enchanted Storybook Castle) – građevina zaštitni znak,  najveći i najviši dvorac u jednom Dizni parku.

Veoma je neobično i što ovaj Diznilend nema železnicu, kojom se može obići. Objašnjenje je sledeće – postojanje kompozicije neprimereno je, jer budi sećanja na kineske imigrante, koji su nastradali gradeći prvu transkontinentalnu železnicu preko planinskog prevoja Doner Pas u 19. veku, u  Sijera Nevadi.

Shanghai_Disney_Resort_logo

Šangajski Diznilend je drugi po veličini u svetu, odmah iza Disney World-a na Floridi. Sastoji se od šest tematskih celina, uključujući Pećinu sa blagom, prvu Dizni zonu posvećenu Piratima sa Kariba. Pored nje, tu su i Ostrvo avantura, Vrtovi iz mašte, Mikijeva avenija, Zemlja budućnosti i Zemlja mašte, sa velikim brojem sadržaja u kombinaciji Dizni sveta i kineske kulture, koji se mogu videti samo ovde.

Pored samog Diznilenda, praktično u sklopu kompleksa, nalaze se dva tematska hotela: The Shanghai Disneyland Hotel i Toy Story Hotel. Tu je još jedna specijalna celina – Diznitaun, “grad” za zabavu i šoping, sa restoranima i prodavnicama najpoznatijih internacionalnih brendova. Ovde se, naravno, mogu kupiti i svi proizvodi sa likovima Diznijevih junaka, od kojih su neki specijalno dizajnirani za šangajski zabavni park. Veliki Volt Dizni bioskop i scena sa 1200 sedišta takođe je u Diznitaunu. Park zvezde padalice je poseban prostor za rekreaciju, sa drvećem, cvećem, šetalištima i jezerom, na oko 40 hektara.

Diznilend je najveća inostrana investicija u Šangaju i jedna od najvećih u istoriji Kine.