Industrijski dizajn u uređenju stana

Industrijski dizajn je pravac u uređenju privatnog životnog prostora, koji kod mnogih ljudi ostavlja utisak hladnog i bezličnog. Drugi ovaj stil vole i njegova jednostavnost im prija. U koju god grupu da spadate, dobro je znati da se neke karakteristike starih fabričkih hala mogu uspešno preneti u enterijer stana.

Osnovne osobine po kojima ćete prepoznati industrijski dizajn su upotreba otvorenog prostora i elemenata od metala, ali baš onakvog kakav se nekada nalazio u fabričkim pogonima.

Paleta boja koja se koristi je neutralna – u obzir dolaze sve nijanse sive, crna, bela sa različitim primesama, neutralni braon tonovi.

Za pravi industrijski dizajn prozori bi trebalo da budu veliki, sa dosta prirodnog svetla. Originalan utisak mogu napraviti crni okviri prozora i metalne rešetke na oknima.

Tipično, prostor bi trebalo da bude nepodeljen, sa visokim tavanicama. Na zidovima može da bude cigla, a na podu beton.

Šipke i cevi instalacija za grejanje, ali i vodovodnih i drugih instalacija obično su vidljive.

Zanimljivi detalji odnose se na stare predmete i materijale koji su dobili novu namenu. To su najčešće stočići, stolovi i police sa težim metalnim nogarama i držačima, koje su nekada bile deo potpuno drugačijih predmeta, često onih koji nisu bili za domaćinstvo.

Klasične sijalice sa žarnom niti vise otkrivene sa plafona, ili su na zidovima, pojedinačne ili grupisane. Sijalice se mogu delimično zakloniti, obično metalnim senilom, ali ostaju vidljive.

Linije dizajna su čiste i ravne, bez zakrivljenja, ukrasa, motiva koji se ponavljaju…

Udobnost prostoru dodaje izbor materijala – oni su uvek prirodni. To može biti lan, koža, neobrađeno ili grubo obrađeno drvo na primer, u neutralnim bojama, ali sa ponekim akcentom koji čini da prostor bude unikatan.

Izbor nameštaja, aparata, dekorativnih predmeta… prati filozofiju minimalizma, bez bilo čega što je suvišno.

Industrijski dizajn enterijera teško je u potpunosti realizovati u prosečnim stanovima u stambenim zgradama. Neki elementi, ipak, mogu da se usklade i da ljubiteljima ovog pravca obezbede okruženje kakvo žele.

Comments are closed.