Kako odabrati mini pekaru

Aparat za pečenje hleba u kućnim uslovima, poznatiji i kao mini pekara, sve je traženiji na našem tržištu. Kupiti brašno po izboru, a zatim, bez imalo napora, napraviti za porodicu ukusan, zdrav i svež hleb je primamljivo rešenje. Potrebno je samo izdvojiti novac za aparat, odabrati, poručiti. U vreme izolacije u uslovima Kovid-19 epidemije, ljubazni prodavci će vam mini pekaru isporučiti na kućnu adresu.

Mini pekare se nude u svim bolje snabdevenim prodavnicama u kojima se nalaze i drugi mali kućni aparati. Cene su uglavnom ujednačene, i kreću se između sto i 150 evra, a proizvođači su dobro poznati – Gorenje, Philips, Tefal, Kenwood… Karakteristike su, takođe slične. Pekare se razlikuju po kapacitetu i dodatnim funkcijama, pa je dobro obratiti pažnju na sledeće.

Uporedite veličine vekne i mogućnosti izbora dimenzija – manji aparati obično prave jedan hleb težine 750-900 grama, a veći 1200-1600 grama.

Uporedite i snagu uređaja, koja ne mora da bude povezana sa veličinom hleba.

Proverite dužinu kabla i uporedite ga sa mestom na koje ćete smestiti mini pekaru.

Bilo bi dobro da aparat ima osobinu automatskog isključivanja iz bezbednosnih razloga.

Ako želite da posudu i mešač za pečenje perete u sudomašini, proverite da li je to moguće.

Mini pekare imaju preprogramirane opcije – njihov broj je veći kod skupljih aparata. Ako želite hleb bez glutena, proverite da li pekara može da ga ispeče bez problema. Uobičajene funkcije podrazumevaju i programe za pripremu i podizanje testa, pravljenje hleba sa hrskavom koricom, mogućnost korišćenja aparata za pravljenje džema, kaše, slatkih testa… Dodatne opcije su nastavak pečenja i nakon nestanka struje, održavanje hleba toplim produženo vreme, programirani početak pečenja u vreme koje vam odgovara, program za brzo pečenje, za koji ćete dobiti uz aparat i posebno uputstvo…