Lamperija i brodski pod

I lamperija i brodski pod s vremena na vreme postanu veoma popularni, a zatim izgube pažnju dizajnera. Uobičajeno je da njhovim korišćenjem kuća dobija rustični izgled, mada… ne mora da znači. Evo nekoliko primera koji dokazuju jednu ili drugu tezu.

Ukoliko lamperiju stavljate u dnevnu sobu, ona može biti postavljena, na primer, samo na plafon. Obojena u belo, sa zlatnim punjenjem duž linija na kojima se daske spajaju, originalnim lusterom ili specijalnim osvetljenjem može da dobije čak i antički izgled, koji se uklapa u sličan nameštaj.

Lamperija ili brodski pod primereni su i za kupatilo. Ma koliko da ste navikli na keramičke pločice, imajte u vidu da dobro zaštićeno drvo može da bude lepa zamena, posebno ako imate retro sanitarije. Kombinacije keramike i drveta su takođe dozvoljene, ukoliko su znalački odabrane.

Ako imate stepenište u kući, lamperija ili brodski pod će vam poslužiti za oblaganje stepenika i / ili zidova, ali se odlična rešenja mogu napraviti i za kontra stranu, koja se može postaviti kao kosina, ili iskoristiti u vidu niša.

Veliki uređaji u kuhinji mogu se potpuno ili delimično maskirati lamperijom. Jedna od ideja je izravnavanje kuhinjskog niza dodacima od lamperije, koja je posebno dekorativna ako se oboji u belo.

Lamperija se može postaviti na samo jedan zid, a zatim na nju fiksirati police za biblioteku, ili neku drugu namenu. Umesto polica, manji zid sa lamperijom može da ima i posebnu svrhu – galerije uramljenih porodičnih fotografija, ikona, umetnikih slika, uspomena sa putovanja…

Ofarbajte lamperiju na kuhinjskim zidovima zelenim premazom tipa sadolina, koji čuva strukturu drveta, i dobićete sasvim novu prostoriju, ma šta da se od elemenata nalazi u njoj.

Brodskim podom i lamperijom možete diktirati “vremensko razdoblje” u kojem želite da živite. Ako je vaš izbor početak 20. veka preostaje samo da odaberete nameštaj sa tim u skladu.

Kontrasti drvenog poda i drvenih zidova, kada je završna obrada i boja u pitanu, takođe su dopušteni.

Možete i odabrati da pod imitira kamen ili ciglu, ili zaista bude izrađen od ovih materijala, a zidove obložiti drvetom.

Na kraju, i lamperija i brodski pod mogu biti postavljeni u različitim pravcima, odnosno horizontalno ili vertikalno, što menja utisak o veličini prostora.