Odgajite cveće iz semena

Pijace su širom Srbije zatvorene, kao i cvećare. Jeftin rasad sezonskog cveća za terase i bašte, na koji smo početkom proleća navikli, gotovo je nemoguće pronaći. Predlažemo da upravo ovog aprila pokušate da sami odgajite cveće iz semena, za šta je potrebno samo malo pažnje i strpljenja. Kesice sa semenom nalaze se u gotovo svim bolje opremljenim marketima, pa ih stavite na spisak kad krenete u kupovinu.

Evo i nekoliko saveta koje daju stručnjaci za hortikulturu.

Seme možete posejati u zatvorenom, ili na otvorenom, što zavisi od vremenskih uslova. Ukoliko ga sejete u prvoj polovini aprila, najbolje je da bude unutra, ili u dobro zaklonjenom prostoru. Ako je hladno, seme može da uspori sa klijanjem ili propadne. Temperatura od 15 do 18 stepeni smatra se za idealnu.

Za rast biljke iz semena potrebna su tri uslova – vlaga, sunčeva svetlost (ne direktno sunce) i odgovarajuća zemlja, koju, takođe, možete kupiti u prodavnicama. Bilo bi dobro zemlju pomešati, ako ste u prilici, sa peskom.   

Pripremite male posude i napunite ih prosejanom ili dobro usitnjenom zemljom. U njima seme treba da proklija, i biljka poraste i ojača, pre presađivanja u saksiju ili baštu. Direktno sejanje obično ima manju verovatnoću za uspeh, pošto nećete moći da kontrolišete hoće li biljka uopšte nići. Ako stavite više semenki, ni to nije dobro. One mogu istovremeno da proklijaju i onemoguće rast jedna drugoj. 

Pročitajte pažljivo uputstvo na kesici i semenke spustite u zemlju – ako su sitne, sloj zemlje iznad njih treba da bude veoma tanak.

Umesto zalivanja, prskajte površinu da ne biste poremetili položaj semenki. Posudu možete da pokrijete prvih dana providnom streč folijom za domaćinstvo da bi se zadržala vlažnost i stvorili što konstantniji uslovi, slični kao u plastenicima, i sprečilo isparavanje vode.

Čim biljke dobiju formiran koren, razmislite o presađivanju u veću posudu ili mesto gde će trajno ostati.