Ako kupujete stan, napravite spisak

Kupovina stana je za mnoge najveća lična ili porodična investicija, koja se često dešava jednom, a najviše dva do tri puta u životu. Ako neka iskustva već imate sigurno će vam biti lakše, ali za sve kupce, posebno one nove, važi savet da naprave opširan podsetnik na papiru, i da se bave jednom po jednom stavkom sa njega.

Kupovina stana preko agencije razlikuje se od kupovine direktno od vlasnika. Spisak pitanja koje treba da postavite sebi i drugima, međutim, važi u oba slučaja.

Najpre analizirajte situaciju u kojoj se nalazite. Kakav stan ili kuća odgovaraju vašim potrebama, da li planirate proširenje ili smanjenje porodice, da li planirate preseljenje iz grada u nekom trenutku, posao koji se radi od kuće… U kojem delu grada biste želeli da stanujete i zbog čega? Obiđite taj kraj lagano i dobro ga pogledajte.

Odgovorite sebi na pitanje da li želite stan sa nižim troškovima održavanja ili onaj koji treba da bude veoma komforan, sa svim potrebnim instalacijama.

Najvažnija stavka je, sigurno, novac. Koliko možete da uložite, kada, i uz čiju pomoć? Razmislite o varijantama „direktno od vlasnika“ i „preko agencije“ kao opcijama jeftinije, odnosno brže kupoprodaje. Raspitajte se dobro o trenutnim cenama, tržištu, predviđanjima, problemima, uslovima kredita, hipotekama…

Kad počnete da pretražujete ponude i odlučite da odete i pogledate neki stan, ponesite svoj spisak pitanja. Pored cene, interesujte se o blizini škole, prodavnice, stanice gradskog prevoza.

Pitajte detaljno o starosti, materijalima gradnje i vremenu renoviranja. Obratite pažnju na prometnost ulice u dnevnim i noćnim satima, pogled kroz prozor, stranu sveta, prodiranje svetlosti u različitim godišnjim dobima…

Analizirajte raspored prostorija i da li se on može dodatno prilagoditi vašim potrebama. Izmerite veličinu prostorija, proverite kako su održavane instalacije, vrata i prozori, pločice.

Razmislite i o planovima za taj kvart koji mogu da umanje ili uvećaju vrednost stana u budućnosti.

Šrta je sa garažom i parking mestima?

Kada vam neki stan odgovara, pokušajte da formirate svoju cenu u skladu sa svim prethodno navedenim. Uporedite je sa sličnim nekretninama. Zatim otpočnite pregovore, poštujući objektivne kriterijume, vaše subjektivne utiske i individualne potrebe.

Comments are closed.