Šta se nalazi u proizvodima za negu kože

Kupili ste preparat za negu kože i niste u prodavnici proveravali šta on sadrži. Etiketa na kojoj su navedeni sastojci je mala, slova sitna, skraćenice nerazumljive…

Imate u kupatilu kremu koju redovno upotrebljavate, ili nekoliko otvorenih pakovanja sredstava za negu, za koja se dvoumite da li da ih koristite ili bacite…

Predlažemo da, posebno kada je nega lica u pitanju, odvojite neko vreme i informišete se o sadržaju, a mi vas upoznajemo sa najčešćim sastojcima.

AHA skraćenica označava alfa-hidroksilne kiseline (glikolnu, mlečnu, vinsku i limunsku) koje pomažu kod sitnih bora, nepravilne pigmentacije, staračkih pega i proširenih pora. Ove kiseline mogu da izazovu osetljivost na sunce i blagu iritaciju kože. Da bi se izbegla iritacija treba početi sa maksimalnom koncentracijom od 10-15% AHA, svaki drugi dan, a zatim postepeno uvoditi svakodnevno unošenje. Glikolna kiselina pomaže u pilingu kože i stvaranju kolagena, kod blagih ekcema i za otklanjanje mitisera. Mlečna kiselina je dobra za piling stopala i hidrataciju kože.

BHA je skraćenica za beta-hidroksilne kiseline. Najčešče je to u preparatima za negu kože salicilna kiselina, koja uklanja mrtve ćelije, i poboljšava strukturu i boju suncem oštećene kože. Pomaže, takođe, kod akni.

Hidrohinon u kremama izbeljuje hiperpigmentaciju nastalu starenjem, tokom trudnoće ili upotrebe nekih lekova. Kreme sa ovim sastojkom treba najpre naneti na manju površinu, pošto su prijavljeni slučajevi alergija.

Kojik kiselina deluje slično hidrohinonu.

Retinol se dobija iz vitamina A. Pomaže kod akni i ožiljaka od akni, nejednake pigmentacije, finih bora, poboljšava hidrataciju, tonus, teksturu i boju kože.

L-askorbinska kiselina je jedina forma vitamina C koja prija koži u kremama. Ona je antioksidant, stimuliše stvaranje kolagena i tako pomaže u otklanjanju bora, ožiljaka i oštećenja od sunca.

Hijaluronska kiselina se već nalazi u koži, ali sa starenjem i u prisustvu izvesnih nepovoljnih faktora njena koncentracija opada. Podmlađuje kožu, a obično se koristi zajedno sa L-askorbinskom kiselinom da pospeši njeno prodiranje.

Nijacinamid (nikotinamid, vitamin B3) zadržava vlagu u koži, smanjuje crvenilo, pomaže u proizvodnji keratina koji kožu čini čvrstom i zdravom.

Dimetikon poboljšava vlažnost kože i jedan je od najčešćih potpuno neškodljivih sastojaka za ovu namenu.

Bakarni peptidi pomažu u stvaranju kolagena i elastina i dovode do poboljšanja opšteg stanja kože za kraće vreme nego prethodno navedeni sastojci krema.

Glicerin je još jedan prirodni sastojak za povećanje vlažnosti. Pomaže u nezi suve i oštećene kože, sprečava pojavu mitisera, bubuljica i akni.

Comments are closed.