Uništite korov neškodljivim sredstvima

Red sunca, pa red kiše – uobičajeni su prolećni vremenski uslovi, posle kojih sve vrste korova klijaju i počinju brzo da rastu. Za samo par dana vaša dvorišta izgledaju kao da ih niste uređivali nedeljama, a otporne divlje sorte istom brzinom cvetaju i šire sićušne semenke iz kojih niču nove biljke.

Na tržištu se nalaze preparati koji u borbi protiv korova mogu da pomognu, ali vlasnici zelenih površina ostaju rezervisani prema njihovoj neškodljivosti, posebno ako imaju malu decu koja se igraju u dvorištu, ili kućne ljubimce. Zato, pre nego što krenete u prodavnicu, pokušajte da korov iskorenite uz nekoliko prirodnih rastvora koje možete napraviti sami.

Imajte u vidu upozorenje da neškodljiva sredstava za uništavanje korova deluju na sve biljke i na karakteristike tla ako ih upotrebljavate obilno i često. Ona su se najbolje pokazala na mestima gde se nalazi samo korov – između kamenčića i dekorativnih ploča, na ivicama betonskih staza, pored zidova…

Sirće vam je i ovde prvi saveznik. Bilo koja vrsta sirćeta može se upotrebiti, a bolje je ako je koncentracija kiseline veća. Pomešajte ga u boci sa raspršivačem sa tečnošću za pranje posuđa, koja će pomoći da se sirće duže zadrži na listovima biljaka. Dobro izmućkajte i prskajte kad se prognozira nekoliko sunčanih dana. Ova mešavina ne sme da dospe na druge biljke, pošto će se i one osušiti. Za pojačavanje efekta u rastvor možete dodati so – šoljicu soli na dva litra vode, i limunov sok ili limuntus.

Identičan efekat ima alkohol. U litar vode treba staviti dve kašike alkohola i prskati po listovima, koji će se osušiti.

Najjednostavnije i najpraktičnije sredstvo koje možete odmah da primenite je ključala voda. Dobro zalijte neželjene biljke u bilo koje doba dana tako da voda dođe i do korena.

A ukoliko možete da potrošite novac za aparat konstruisan specijalno za ovu namenu, na raspolaganju su vam breneri za suzbijanje korova, koji korov spaljuju plamenom.

Comments are closed.