10 načina da sačuvate toplotu u stanu

Ukoliko na stanu ili kući niste uradili profesionalnu izolaciju kako bi se srečilo gubljenje toplote, postoje načini da se to učini i kada zima počne, jednostavno i brzo. Potrebna su samo minimalna ulaganja i promena navika.

1. Postavite foliju predviđenu za te namene iza radijatora, posebno ukoliko se on nalazi uz spoljni zid. Ako niste u prilici da je kupite, može da posluži folija za zaštitu automobilskog stakla od sunca ili kuhinjska folija nalepljena na karton (folija, sjajnija strana, treba da bude okrenuta prema radijatoru).

2. Debele zavese (čak i komadi platna sa termo slojem) efikasna su zaštita na prozorima. Kad zima nadvalada estetske zahteve može dobro da dođe i tuš zavesa, a zavesa od tople tkanine može se postaviti i na vratima kuće spolja.

dimnjak

3. Kada je napolju sunce sklonite sve zaklone i pustite da što duže greje prozore, a čim zađe navucite zavese.

4. Ukoliko niste imali novac za dupla stakla možete ih napraviti sami. Postavite ih na prozore koje nećete otvarati ili druge staklene površine. Dovoljno je oko okvira zalepiti obostrano samolepljivu traku i na nju fiksirati providnu foliju, koja košta mnogo manje od zastakljivanja.

5. Pregledajte pažljivo sve otvore koji mogu da naprave „mini-promaju“, oko šarki na vratima, otvora za poštansko sanduče ukoliko postoji, ključaonice.

6. Potpuno oslobodite radijatore i druga grejna tela, odmaknite fotelje, stolove, stolice i sve predmete koji se nepotrebno zagrevaju i oduzimaju temperaturu prostoru.

kamin

7. Zatvorite vrata svih prostorija koje trenutno ne koristite.

8. Sami napravite duguljaste izolacione jastuke koje ćete postaviti na pod uz vrata, posebno ulazna. Mogu da izgledaju i veoma originalno i lepo, a naši stari su dobro znali koliko oni čuvaju toplotu i štede novac.

9. Podni pokrivači svih vrsta dobra su zaštita, posebno ako je parket stari pa su se pojavile pukotine na mestima spoja.

10. Ukoliko stanujete u kući dobro proverite tavan i crepove, kako se stambeni prostor ne bi dodatno hladio odozgo. Možete i sami da postavite jeftin izolacioni materijal koji se kupuje u rolnama u potkrovlju koje ne koristite.