Bezbedno na sanke – 15 saveta

Sankanje zahteva najmanje veštine, pa su sanke prvi rekvizit sa kojim deca izlaze na sneg. U sankanju, dobro je poznato, podjednako uživaju i odrasli.

Iako sve izgleda veoma jednostavno, nepažnjom može doći do povređivanja i ozbiljnih posledica, pa treba poslušati savete za bezbednost dece, koji su korisni za sve uzraste.

sanke

Izaberite sanke

1. Pravilno izaberite sanke za decu. Najbolje su one kojima se može upravljati uz pomoć upravljača i koje imaju kočnice za usporavanje. Ni odrasli ne bi trebalo da koristite kao zamenu za sanke ambalažu ili druge predmete koji nisu namenjeni sankanju.

Izaberite padinu

2. Brdo za sankanje mora da ima dovoljno ravnog prostora za zaustavljanje na kraju i ne bi trebalo da bude suviše strmo.

3. Potrebno je izbegavati padine blizu ograde, drveta, parking prostora, ulice…

4. Pre prvog spuštanja dobro proveriti površinu staze koja može da ima “skakaonice”, snegom prekrivene panjeve, kamenje…

5. Staza treba da bude što manje ili nikako prekrivena ledom, zbog rizika od povreda pri padu.

6. Nikada ne pravite veštačke skakaonice ili prepreke na stazi.

Pravilno sankanje

7. Osoba uvek treba da se sanka u sedećem položaju sa licem napred, u pravcu kretanja sanki. Sve ostalo je nebezbedan i nepotreban eksperiment.

8. Noge i ruke treba da budu na sankama sve vreme.

9. Ukoliko su u pitanju klasične sanke, najbezbednije je da na njima bude jedna osoba, osim u slučaju kada se odrasli spušta sa detetom.

sankanje

Zaštita i bezbednost

10. Noćno sankanje sa slabom vidljivošću i većim rizikom od pojave dodatnog leda zbog niskih temperatura treba izbegavati.

11. Lekari preporučuju kacigu kao obaveznu zaštitu za decu – više od polovine povreda na sankanju su povrede glave, o čemu treba da razmisle i odrasli kada biraju teške staze. Umesto kacige za zimske sportove može da posluži šlem za bicikl ili skejtbord.

12. Veoma je važno da odeća bude odgovarajuća, posebno kod dece koja više vremena provode pasivna u snegu.

13. Krajevima šalova ne treba dozvoliti da slobodno padaju, pošto ih mogu zaplesti i povući sanke što je veoma opasno – može čak doći i do ugušenja.

14. Deca do 5 godina treba da se sankaju sa odraslima, a od 5 do 12 godina uz nadzor odraslih.

15. Kad padnete odmah se sa punom pažnjom sklonite sa staze. Kada se penjete uz brdo, činite to po krajevima, a ne sredinom staze.