Zašto svet voli azijsku kuhinju
Kada razmišljate o azijskoj hrani, šta Vam prvo padne na pamet? Suši, prolećne rolnice ili možda prženi pirinač? Ako ste veliki ljubitelj hrane, ovo Vam je verovatno omiljena hrana. Azijska hrana je globalni fenomen zbog kojeg ljudi čekaju u redovima ispred restorana. Dakle, zašto svet voli azijsku kuhinju?
Azijska hrana je spoj različitih kuhinja koje su povezane upotrebom pirinča kao osnovnog zrna. Azijska hrana je napravljena da zadovolji čulo ukusa i da učini da se kroz hranu stvori osećaj kulture.
Azijska hrana se razlikuje od tipične američke i evropske hrane jer ima snažan azijski uticaj. Ne radi se o načinu na koji se kuva, već više o sastojcima koji se koriste. Azijska kuhinja je bogata povrćem i sadrži veliki izbor začina koji doprinose jakom ukusu njenih jela. Autentična azijska hrana ima najbolju kombinaciju slanih, slatkih i začinjenih ukusa.
Postoji mnogo razloga zašto se azijska hrana voli širom sveta.
Azijska hrana može biti malo zbunjujuća kada pogledate jelovnik zbog upotrebe sastojaka sa kojima niste upoznati. Ali kada ga jednom probate, shvatićete zašto je autentična azijska kuhinja toliko popularna. Njegov ukus je kombinacija slatkog, slanog, pikantnog i ljutog.
Autentična azijska hrana je takođe pomešana sa različitim teksturama koje se mešaju jedna sa drugom. Takođe se meša sa svežim i hrskavim povrćem, a ponekad i sa mesom. Zbog toga ljudima pruža jedinstveno, ali ukusno iskustvo. To je više od dobrog obroka, to je iskustvo koje okuplja porodice.
Primetićete da korejska, kineska, japanska i vijetnamska kuhinja imaju dosta sličnosti, ali i dosta razlika. Ono što hranu čini tako posebnom je to što je napravljena tako da se prilagodi ukusima različitih ljudi u Aziji i zavisiće i od regiona u kojem se priprema.
Hrana je kao umetnost koja se priprema sa puno pažnje. Ima različite boje, različite teksture, a takođe ima i različite ukuse. Umetnost kuvanja azijske kuhinje prenosi se sa jedne generacije na drugu, a od svake generacije se očekuje da razvije svoj stil. Hrana takođe ima istoriju i kulturu, tako da će vas svaki zalogaj približiti srcu zemlje i njenim ljudima.
Poslednji i verovatno najvažniji razlog zašto ljudi vole azijsku hranu je to što je ona ogledalo kulture naroda u Aziji. Hrana predstavlja način na koji ljudi u Aziji žive i njihovu kulturu. Za Kineze, to je hodanje po tankoj liniji između tradicionalnog i modernog. Za Japance se radi o pronalaženju ravnoteže između staromodnog i modernog načina rada.
U Srbiji se otvara sve više autentičnih azijskih restorana, gde kuvari iz Kine, Filipina, Tajlanda, pripremaju svoju tradicionalnu hranu. Jedan od boljih je, recimo, Thai Wok u Novom Sadu, gde hranu priprema gospođa Koy iz Bangkoka.
Na kraju krajeva, ne postoji druga hrana koja može zameniti autentičnu azijsku hranu. I zato autentična azijska hrana nije samo hrana, već je to iskustvo koje će vas izuzetno približiti srcu azijskog naroda.
Comments are closed.