Ideje za izbor dekorativnih jastuka

Unošenje promena u dnevnu, dečiju i spavaću sobu možda je najlakše i najjeftinije izborom novih jastuka. Njihova cena u prodavnicama nije visoka, a ponuda veličina, dezena i materijala je široka, tako da lako možete pronaći ono što želite.

Ako se izuzmu anatomski, na kojima većina provodi noć, klasični jastuci sa nama su čitavog dana. Prijaju tokom kratkog popodnevnog odmora, potpora su u omiljenim foteljama, na stolicama, sofama, čak i na radnim stolicama pored kompjuterskog stola. Tu su, zatim, i dekorativni jastuci, koje postavljamo više zbog izgleda, a manje zbog funkcije, što ne znači da je njihova udobnost isključena.

Dizajneri enterijera nas uče da dekorativni jastuci i jastučići ne moraju savršeno da se slažu. Upravo suprotno, ako želite da oni deluju stilski sofisticirano, bolje je da ne budu identični. Neke preporuke i ideje ipak, treba imati u vidu ako nemate vremena da razmišljate i sami eksperimentišete.

Dobro je, na primer, poštovati „pravilo tri“. Izaberite tri boje, ali ne bilo koje. Neka budu u skladu sa drugim stvarima u sobi – sa zavesama, ili tepihom, ili prekrivačem. Zanimljive kombinacije su tamnoplava, tamnocrvena i pink; tamnocrvena, tamnozelena i narandžasta; tamnozelena, intenzivno roze i zlatna; intenzivno roze, ljubičasta i boja senfa; žalfija zelena, tamna plavozelena i zlatna…

„Pravilo tri“ može se primeniti i na dezen – neka jastuci budu različitih dezena, ali neka ih povezuje najmanje jedna zajednička boja. Najsigurnija kombinacija je jedan geometrijski, jedan cvetni i jedan jednobojan jastuk, mada možete praviti i druge. Jedan od dezena bi trebalo da dominira, odnosno da šare budu veće, drugi da bude umeren i treći potpuno diskretan.

Dizajneri tvrde da neparni brojevi u enterijeru ostavljaju bolji utisak nego parni. Razmislite o pet dekorativnih jastuka, ali ne preterujte – uvek je bolje imati manji broj većih jastuka nego veći broj manjih. Parni broj, međutim, deluje klasično, tradicionalno i uredno, pa ukoliko želite ovu dimenziju da naglasite, odaberite dva ili četiri jastuka.

Analizirajte punjenje – da li želite tvrde jastuke, ili jastuke nemarno opuštenog izgleda, koji mogu da budu stilski interesantni.

Pokušajte da budete kreativni i sa mešanjem materijala na jastucima. Razmislite o tome, uz poštovanje prethodnih preporuka o bojama. Dekorativni jastuci mogu biti i istih tonova, ali različitih tekstura, koje onda dolaze do izražaja.

Comments are closed.