Devet neverovatnih mesta koja bi trebalo da posetite u Istočnoj Evropi

Istočna Evropa sadrži brojna mesta sa predivnom prirodom, morem, skrivenim znamenitostima. Evo devet mesta koja mogu biti ideja za neko sledeće putovanje i turističko istraživanje.

Riga je letonska prestonica i sa najvećom kolekcijom arhitekture u stilu Art Nouveau predstavlja san ljubitelja kulture. Možete videti skoro 800 primera stila, od Jugendstil struktura ukrašenih boginjama i gargojlima do pastelnih fasada sa ukrasima od medenjaka, u pešačkoj turi po kaldrmisanim ulicama u Starom gradu.

Albanska rivijera je od skoro postala dosta posećena turistička destinacija. Prvo šta treba obići jeste Saranda, nezvanična prestonica regiona, u kojoj se nalazi zamak iz 16. veka i sinagoga iz petog veka, kao i prelepa plaža. Zatim se mogu obići manje poznata skrovišta kao što je Ksamil koji se nalazi blizu grčke granice, Borš i selo Himare gde Jal beach’s Soleil Village pruža pogled na tirkiznu vodu i odmaralište Folie Marine u mediteranskom stilu.

Dubrovnik, grad koji se nalazi u Hrtvatskoj, poznat je po svojim kamenim uličicama i srednjovekovnim dubrovačkim utvrdama. Posebno je poznat po tome da je grad opasan zidinama zamenjen za Kraljev desant u Igri prestola. Stari grad je prepun prodavnica koje prodaju tradicionalne stvari izrađene od čipke ili vezenjem, a tu je i renesansna bašta, Arboretum Trsteno, u kojoj se nalaze egzotične biljke i drveće.

Jezero Bled u Sloveniji nalazi se na 40 minuta vožnje od glavnog grada, Ljubljane. Ovo jezero predstavlja spokojno utočište koje izgleda kao iz bajke. Podržano je Julijskim Alpima sa srednjovekovnim zamkom. Obavezno treba posetiti i Nacionalni park Triglav kao i najveći vodopad u Sloveniji koji se nalazi u klisuri Vintgar.

Krakov, drugi grad u Poljskoj je jedan od njenih najstarijih gradova sa istorijskim centrom koji se takmiči sa mnogima u Zapadnoj Evropi. Gotička bazilika Svete Marije se nadvija nad najvećim trgom na kontinentu, kao i kaldrmisane ulice i srednjovekovne građevine koje datiraju iz 13. veka. Južno se nalazi zamak Vavel, bivša kraljevska rezidencija koja je 1930-ih pretvorena u muzej. Neposredno izvan grada, rudnici soli u Vielički imaju podzemna jezera i neobične skulpture od soli, dok ruševine Aušvica i Plašova služe kao podsetnici na istoriju Holokausta u zemlji.

Plitvička jezera predstavljaju najstariji nacionalni park u Hrvatskoj. Zbirka od 16 netaknutih vodopada koji se spuštaju u niz smaragdnih jezera i bazena je jedan od najlepših prizora koji se mogu videti. Najbolje je ići u jesen kako bi se izbegle ogromne gužve.

Bokokotorski zaliv u Crnoj Gori je obavezna turistička destinacija. Tu se mogu videti neke od najboljih znamenitosti u zemlji, od iskonskih planina i šuma do kobaltnih voda i mnoštvo savršene arhitekture. U podnožju planine Lovćen, Kotor je 2000 godina star grad sa tradicionalnim krovovima od terakote, vekovima starim venecijanskim palatama i istorijskim zidinama. Nedaleko odatle, severno, maleni Perast dodaje toj listi impresivne ruševine i crkve, od kojih se dve nalaze na ostrvima odmah uz obalu. A blještavi Tivat je stara pomorska baza koja je nedavno pretvorena u marinu sa jahtama pravo iz Monaka. Kada je u pitanju smeštaj u Crnoj Gori u ovom predelu, možete ga vrlo lako pronaći, samo je neophodno potražiti na adekvatnim sajtovima.

Mađarska vinska zemlja ubraja se u najbolje zemlje za proizvodnju vina pored Italije, Francuske i Španije. Samo na dva sata vožnje vozom od Budimpešte nalazi se Eger, malo selo sa kaldrmisanim ulicama i zamkom iz 13. veka koje je poznato po proizvodnji tamnocrvenog vina Egri Bikavér(bikovska krv). A na istoku se nalazi čuveni Tokaj, oblast poznata po slatkim vinima.

Tatra planine u Slovačkoj mogu biti fina i jeftinija zamena za Alpe ili Dolomite. Ove manje utabane padine koje se nalaze u karpatskom lancu, sadrže moderne liftove, dobro održavan teren i 26 milja staza obrubljenih snegom prekrivenim borovima.

Comments are closed.