Akvarijum u stanu, prednosti i nedostaci

Svako bi se bez mnogo razmišljanja složio da su ribice u akvarijumu kućni ljubimci koji pred vlasnika postavljaju najmanje zahteva. To je samo delimično tačno. Ovaj hobi zahteva pažnju, redovno održavanje, pa i izdatke.

Ako se uporede sa drugim životinjama, čini se da se ribicama teško može pripisati naziv kućni ljubimac. Sa njima nemamo direktan kontakt, ne oglašavaju se, ne prave nam društvo u šetnji, automobilu, ispred televizora. Za vlasnike, međutim, akvarijum sa ribicama ima nekoliko značajnih prednosti.

Posmatranje riba umiruje, što je veoma važno. Istraživanja su pokazala da prisustvo akvarijuma snižava krvni pritisak i puls, oslobađa od stresa i smanjuje anksioznost.

Akvarijum može u svaki dom da unese jedinstvenost i originalnost, uključujući specifičnu estetsku privlačnost. Sa samo jednim malim akvarijumom u uglu prostorija postaje na nov način “živa” i lepa.

Ribicama zaista nije potrebno mnogo nege, one ne prave štetu u stanu. Uporedite ih samo sa psima i mačkama i obavezama koje imate oko njih.

Ribice su zanimljivo sredstvo edukacije za decu, kojima se može prepustiti deo obaveza oko održavanja akvarijuma.

U posmatranju ribica uživaće pripadnici svih generacija, uključujući goste.

Nekoliko je nedostataka, ipak, koje treba imati u vidu.

Ako želite veći akvarijum i egzotične stanovnike, inicijalni trošak će biti visok.

Računajte na svakodnevno hranjenje i redovno održavanje. Akvarijum se mora čistiti, a tempratura i kvalitet vode održavati na preporučenom nivou.

Ribice jesu tihe, ali akvarijum ne mora da bude, posebno ako je veliki. Filter i vazdušna pumpa mogu da prouzrokuju buku, koja nekim ukućanima može da smeta.

Ribice mogu da se razbole čak i kada preduzmete sve mere da do toga ne dođe. Posebna opasnost je što neke od tih bolesti mogu da se prenesu na ljude. U pitanju su uglavnom bakterijske infekcije, kojima se možete zaraziti kroz sluzokožu i ranice na koži. Obavezno je da poštujete sve savete prilikom rukovanja sadržajem akvarijuma, i da nosite zaštitne rukavice i drugu opremu.

Rizik može da predstavlja i voda – akvarijum može da procuri i napravi štetu vama, ali i komšijama u stanu ispod ako živite u zgradi.

U svakom slučaju, informišite se detaljno pre nego što odlučite da nabavite akvarijum. Biće vam potrebna sasvim nova znanja i strpljenje za suživot sa ovim zanimljivim predstavnicima životinjskog carstva.

Comments are closed.