Izbor materijala za kuhinjsku radnu ploču

Kuhinjsku ploču uvek možete zameniti naknadno ako niste zadovoljni postojećom, ili inicijalno niste imali dovoljno novca da kupite bolju. Veći broj majtora nudi izadu kuhinjske ploče po meri, a to podrazumeva i procenu da li i pod kojim uslovima vaši kuhinjski elementi mogu da izdrže neke od težih varijanti, u poslednje vreme veoma traženih.

Ukoliko ste kupili jeftiniji kuhinjski nameštaj, verovatno imate ploču istog kvaliteta, napravljenu od neke vrste laminata. Laminacija podrazumeva presvlačenje različitih materijala mešavinama plastike, tako da ploča postaje otporna na vodu, istovremeno obezbeđujući brojne mogućnosti za dekoraciju. Ploče najčešće imitiraju šare mermera ili mlevenog kamena, a mogu biti i jednobojne, u svim nijansama, sjajne ili mat. Ploče od laminata se jednostavno menjaju, lakše su od drugih i majstori ih oblikuju brzo po svim željama i potrebama kupca.

Laminat je donekle otporan na ogrebotine, visoke temperature i mrlje i lak je za održavanje. Svaki agresivniji uticaj, međutim, može da ostavi posledice, pa na ploču ne treba spuštati vrelo posuđe. Budite pažljivi i sa noževima i abrazivnim sredstvima za čišćenje, pošto laminat ipak može da se pohaba i ošteti.

Drvo je prirodan materijal koji može da izgleda lepo i originalno, ali mora da bude zaštićen i održavan pravilno. Drvena kuhinjska ploča ne sme da se osuši ili istruli od vode. Morate ispoštovati sve savete majstora vezane za premaze drveta. Imajte u vidu da drvo može da se savije, pukne i na druge načine ošteti, ali da može i da se reparira, odnosno zakrpi. Najvažnije od svega je ravnanje i impregnacija, odnosno lakiranje, što omoguća čišćenje i bezbednu upotrebu, bez podloge za razvoj bakterija.

Tri atraktivna materijala sve češće nalaze primenu u izradi kuhinjskih ploča na našem tržištu – mermer, granit i kvarc. Cene su im visoke u velikoj meri zbog težine obrade.

Mermer je mek i porozan kamen, pa mora na odgovarajući način biti zaštićen, pošto može da se zagrebe i isprlja.

Granit je mnogo otporniji kamen i može se naći u više boja i šara. Lako se održava i ne zahteva bilo kakve dodatne premaze. Zbog težine ploče nije pogodan za svaku kuhinju, ako želite da zamenite postojeću ploču.

Kvarc je materijal napravljen kombinacijom smola i prirodnih kristala kvarca. Čvrst je, elegantan, u različitim nijansama. Nije porozan pa je pogodan za održavanje savršene higijene, ali se može oštetiti vrelim i veoma oštrim predmetima. S obzirom na cenu, uvek je potrebna dodatna pažnja.

Comments are closed.