Berlin, među najboljima u Evropi

Berlin poslednjih godina preuzima primat među evropskim gradovima i postaje svetska metropola. U mnogim anketama ocenjen je kao najbolji za život, najbolji za investiranje u nekretnine, najbolji za rad…

Posle pola veka velikog zaostatka (kao posledice Drugog svetskog rata, podele grada, i uticaja komunističkog dela Nemačke), Berlin je ekonomski značajno ojačao, što je dovelo do rasta potrošnje, a sa njom i svega ostalog – investicija, kulture, umetnosti, zabave… U Berlin su počeli da pristižu talentovani mladi ljudi iz celog sveta, privučeni odličnim uslovima i veoma povoljnim prilikama.

U glavnom gradu Nemačke dogodilo se čudo, a gosti iz čitavog sveta dolaze da se u nove vrednosti Berlina i sami uvere. Ukoliko ste u prilici, pridružite im se.

Treba li podsećati na simbole grada – Brandenburšku kapiju, Berlinsku katedralu, Televizijski toranj, Berlinski zid, zdanje Rajhstaga, Trg Aleksanderplac, dvorac Šarlotenburg, Trg Gendarmenmarkt… Ukoliko odete u Berlin, videćete ih i uživo.

Grad istorije, umetnosti i kulture ima čak 170 muzeja i galerija, uključujući Muzejsko ostrvo na reci Špreje.

Stari centralni kvart Mite, ogromni park Tirgarten, sa dvorcem Belvi i zoološkim vrtom, još neka su od mesta na kojima ćete sigurno uživati, a ako imate dovoljno vremena računajte i na obližnji grad Potsdam sa palatama Fridriha Velikog, zamkom Cecilienhof, parkom Sansusi.

Ono što Berlin, ipak, izdvaja od drugih gradova, je opuštenost i kosmopolitska atmosfera, koja se oseća na svakom koraku. Bićete oduševljeni duhom svetskog grada na ulicama, u kafeterijama, restoranima, u odličnom javnom prevozu, građevinama originalnih arhitektonskih rešenja… Čini se kao da je u Berlinu najkreativnijima bilo dozvoljeno da svoje najbolje ideje realizuju baš ovde.

Berlin je i grad velnesa, zdravog načina života, novih tehnologija…  Šoping ponuda je primerena svačijem džepu, pa ćete sigurno pronaći nešto za sebe.

Stručnjaci koji se bave ekonomskim predviđanjima smatraju da baš sada treba posetiti Berlin. Zakonitosti razvoja su takve da visok kvalitet turističke i svake druge ponude pod povoljnim uslovima neće moći dugo da traje. Cene svega će, kažu oni, u dogledno vreme početi da rastu, od iznajmljivanja i kupovine stanova i poslovnog prostora, do robe široke potrošnje i usluga.