Bezbednost i zaštita od požara

Nekoliko dana u mesecu oktobru posvećeno je zaštiti od prirodnih i drugih katastrofa, pa se ovim povodom u mnogim zemljama otvaraju teme obučenosti stanovništva za slučaj iznenadnog događaja, koji može da nanese štetu ljudima i imovini.

Vatra je jedan od najčešćih uzročnika neželjenih ishoda, podjednako opasna leti, kada se požari obično dešavaju na otvorenom prostoru, i zimi, u vreme grejne sezone.

Lična pažnja nije garancija da do požara neće doći.

Zajedničko stanovanje u zgradama dodatno upućuje na neophodnost obuke stanovništva – može se dogoditi da se vatra od neopreznog komšije proširi i na druge stanove i ugrozi vaš život u toku dana ili noći.

Novi materijali od kojih se objekti za stanovanje grade, iako vam se ne čini, mogu da gore veoma brzo i oslobađaju otrovne dimove, pa je potrebno za minut-dva napustiti prostor.

Kako se pripremiti?

Najpre, prihvatite činjenicu da realna opasnost postoji, i da se požar može dogoditi.

Razgovarajte o tome sa ukućanima i napravite plan evakuacije – imate li više od jednog izlaza ako ste u svojoj kući, gde potencijalno mogu da vode izlazi sa prozora, terasa…

U prodaji se nalaze alarmi za identifikaciju dima i detektori za požar. Razmislite o njima, naučite osnovno o funkcijama i mestima na kojima biste ih, eventualno, postavili.

Ako imate u domaćinstvu decu, bolesne, stare ili teže pokretne članove porodice, naučite ih šta treba da učine u slučaju požara, posebno ako se nađu sami u stanu. Uputite ih i na komšije koje bi mogli da pozovu i osigurajte da na određenom mestu uvek mogu da pronađu njihove brojeve telefona.

Proveravajte redovno da li svi članovi domaćinstva, od osnovnoškolskog uzrasta pa na dalje, znaju brojeve telefona vatrogasaca, policije, hitne pomoći.

Sva vrata i prozori treba da ispravno funkcionišu, a ako imate kuću i drugi otvori i kontakti sa spoljašnjim svetom – na tavanu i u podrumu.

Naučite najosnovnija pravila gašenje vatre i ponašanja. Ukoliko otvorite vrata i vidite dim, na primer, odmah ih zatvorite, a ako su vrata vruća na dodir ili se dim uvlači kroz otvore, ne otvarajte ih uopšte.

Čučnite, lezite, puzite po stanu ako je ušao dim. Što se niže spustite manje ćete biti izloženi otrovnim gasovima koji se penju u vis u prostoriji.