Prvo zapošljavaju, pa obučavaju

IT obrazovanje i drugi programi obuka za rad u IT sektoru popularni su zbog visoke potražnje kadrova na tržištu rada, ali i atraktivnosti brojnih i sve “pametnijih” aparata kojima smo okruženi.

IT znanja su dostupna svima. Oblast informacionih tehnologija, međutim, nije prostor koji je jednostavno osvajati, pa su IT znanja mnogo važnija od IT zvanja. Ukoliko tražite posao, na primer, diploma vam neće garantovati da ćete biti u prednosti nad osobama koje iza sebe imaju uspešne projekte i preporuke.

U nameri da reše problem pronalaženja talenata i članova svojih timova, najveće IT kompanije su potpuno obrnule redosled zahteva – one prvo zapošljavaju, a zatim obučavaju.

Pinterest, Airbnb, LinkedIn, Visa i drugi biraju čak i kandidate koji nemaju tehničko obrazovanje i plaćaju im da uče.

Pinterst je startovao među prvima i početkom 2016. godine pokrenuo svoj program “šegrtovanja”. Kompanija sa više od 1200 zaposlenih pozvala je samouke kodere, osobe koje su kodiranje učile u bootcamp centrima i sve druge koji nisu imali mogućnosti da studiraju na prestižnim školama i univerzitetima, ili rade u brand name kompanijama. Kriterijumi su, kako kažu, bili “strast prema IT učenju, stabilno interesovanje i druge osobine koje obećavaju”.

Nekoliko krugova intervjua, najpre na daljinu a zatim i lično, potrebno je da se od ogromnog broja prijavljenih pronađu oni pravi. Potreno je, naravno, pokazati i predznanje u oblasti softver arhitekture, kodiranja, algoritama. Posle nekoliko dana rada sa budućim mentorom u atmosferi bez pritiska i rokova biraju se najkvalitetniji.

Kada jednogodišnja obuka i zvanično počne, mentor preuzima pripravnika. Interesantno je da su velika sredstva uložena i u obuku mentora – inženjera zaposlenih u kompaniji, koji čak 50% svog radnog vremena provode sa novozaposlenim.

Trend da kompanija na navedeni način rešava problem manjka radnika u IT sektoru polako se širi.

Činjenica da Snap i Apple zapošljavaju samo diplomce sa Stanford-a, a Microsoft i Amazon sa University of Washington u Sietlu – lagano gubi na značaju.