Da li imate lejzi beg?

Naziv „lejzi beg“ za vreću koja se koristi kao fotelja za odmor odomaćio se već neko vreme kod nas. Pošto nemamo jednostavniji termin od engleskog (lazy bag bi bio „lenja vreća“, odnosno vreća za lenčarenje) nastavljamo sa njim, u nastojanju da vam skrenemo pažnju na prednosti i nedostatke ovog popularnog proizvoda.

Vreće za sedenje nalaze se u prodaji u različitim veličinama, bojama, oblicima, pa je lako napraviti izbor i opredeliti se za onu koja odgovara dnevnoj ili dečijoj sobi. U najnovijim varijantama, prisutnim širom sveta, lejzi beg je veliki i postaje sofa na kojoj se možete potpuno ispružiti. Prednost je što vreće nisu teške i lako ih možete pomeriti na mesto na koje želite. Na primer, na terasu tokom letnjeg popodneva. One ne zauzimaju mnogo prostora, čak i ako ih imate nekoliko, i idealne su za korišćenje na otvorenom ukoliko su napravljene od pogodnih materijala.

Lejzi beg je jednostavno održavati i dezinfikovati, ali i prostor oko njega. Sama vreća je u jednom komadu, nema uglova, lajsni i prevoja kao klasičan nameštaj. Pošto se lako čisti ne skuplja prašinu, tako da je zdravija od tapaciranog nameštaja za osobe koje imaju probleme sa organima za disanje.

Vreće za lenčarenje ne ostavljaju ogrebotine na podu, niti štete drugim komadima nameštaja ako se naslone na njih.

Nove generacije mladih brinu i o planeti, pa je nameštaj od „punog drveta“ za njih pomalo „out“. Za lejzi beg ne treba da se poseče drvo. Ovakav nameštaj je, dakle, ekološki prihvatljiv, od spoljašnjeg materijala do pene od recikliranih materijala kojom je napunjen.

Lejzi beg ima, verovali ili ne, i medicinske benefite. On pomaže da se opuste mišići leđa i zglobovi na prirodan način, posle dugog vremena provedenoj na kancelarijskoj stolici, u pripremanju jela, peglanju, čišćenju… Vreća se prilagođava obliku tela koje zauzima ispravan položaj bilo kako da se namestite, a dodatna korist je relaksacija u mentalnom smislu, što smanjuje anksioznost, stres, depresivnost…

Nekoliko je nedostataka na koje je potrebno upozoriti.

Nije predviđeno da lejzi beg bude trajan komad nameštaja. Vremenom se haba, punjenje se slegne, pa ga je potrebno dopuniti.

Sedanje u fotelju vreću, a posebno ustajanje, teško je za osobe koje imaju probleme sa kolenima ili nogama i, posebno, za starije osobe. Vreće nisu bezbedne ni za decu mlađu od godinu dana.

Imajte u vidu da dugo sedenje u lejzi begu u vlažnim i toplim uslovima izaziva pojačano znojenje, posebno ako je spoljašnji materijal od sintetičkih vlakana.

    Vreće fotelje, ipak, u poređenju sa drugim nameštajem, nisu skupe. Upotrebljavaju se u stanovima, ali i u savremenim kancelarijama, hotelima, klub-prostorima, centrima za obuku mladih… Ukoliko do sada niste nabavili jednu, razmislite imate li dovoljno prostora i na lep način promenite atmosferu u enterijeru, ili na otvorenom.

    Comments are closed.