Deset najvećih hotela na svetu

Lista deset najvećih hotela pomalo je neobična. Ako se u obzir uzme broj soba – čak šest građevinskih i turističkih džinova nalazi se u Las Vegasu, tri su u Aziji, i jedan u Moskvi.

1. Najveći hotel na svetu, First World Hotel, podignut je u planinskom rizortu u državi Pahan u Maleziji, neposredno pored zabavnog parka Genting Theme Park, što mu je i odredilo šarenilo fasade. Ima dve kule, jednu od 24 i drugu od 28 spratova i ukupno 7351 sobu.

2. The Venetian and The Palazzo u Las Vegasu je od 2008. do 2015. godine bio “broj jedan”. Kompleks ima 53 sprata i 7117 soba. Dizajn objekata i okruženja je u stilu Venecije, uključujući kanale i gondole. Smeštaj je među najskupljima u gradu.

3. MGM Grand & Signature u Las Vegasu raspolaže sa 6.852 sobe u četiri kule sa po 30 spratova. Posebno je poznat po događajima kojima je bio domaćin, uključujući čuvene boks mečeve.

4. City Center. Ponovo Las Vegas i samo nešto manje soba i apartmana od prethodnog hotela – 6790. Sa pet kula i građevinama koje ih okružuju ovo je, praktično “grad u gradu”. Pored sopstvenog šinskog prevoza i 7000 parking mesta, hotel poseduje jednu od najvećih kolekcija slika u Sjedinjenim Američkim Državama.

5. Sands Cotai Central na poluostrvu Makao u Kini ima 6000 soba u četiri kule, u poznatom kazino kompleksu, i u vlasništvu je četiri velika hotelska lanca – Conrad, Sheraton, St. Regis i Holiday Inn.

Hotel Izmailovo
Hotel Izmailovo

6. Hotel Izmailovo je smešten u istoimenom moskovskom kvartu. Ima 5000 soba u četiri kule od po 30 spratova i izgrađen je za potrebe boravka sportista na Olimpijskim igrama 1980. godine.

7. Wynn Las Vegas and Encore Las Vegas. Još jedno zajedničko poslovanje dva hotela, sa 45 i 48 spratova. Kada se sabere – ukupno 4750 soba najviše klase, u vlasništvu Steve Wynn-a, idejnog tvorca luksuznih kazina.

8. Mandalay Bay, Delano and Four Seasons. Poznati brendovi su se smestili u jedan kompleks u Las Vegasu i ukupno imaju 4426 soba.

9. Luxor je turistički hit. Hotel sa 4407 soba je u obliku piramide, sa sfingom ispred. Još jedno od čuda Las Vegasa.

10. Ambassador City Jomtien, Pataja, Tajland. Ima 4219 soba sa pogledom na more ili planine, konferencijski centar, restorane, barove i, kako navode vlasnici – najveći bazen u Aziji.

Luksuzni hotel Abraj Kudai u Meki će se 2018. godine, kada bude završen, suvereno popeti na vrh. Imaće 12 kula, konferencijski centar, 10.000 soba i 70 restorana, više nego mnogi gradovi. Na najvišoj kuli biće jedna od najvećih kupola na svetu.