Želite da blogujete? Da li znate šta je SEO?

Koliko ste upućeni u sadržaj pojma SEO, odnosno da li znate li šta je SEO optimizacija sajtova? Objasnićemo ukratko.

Svaka internet prezentacija, pa i vaš blog, treba da bude vidljiva što širem krugu zainteresovanih čitalaca ili, u slučaju biznis sajta, potencijalnih kupaca. Ona će to postati samo ako se često, i na veoma upadljivom mestu, na prvoj strani, pojavljuje u rezultatima kada korisnici pretražuju Google po ključnim rečima, koje su za vaš blog bitne.

Pitate se kako to postići kada se na internetu nalazi neverovatno veliki broj sadržaja? Evo odgovora.
Profesionalci koji se bave SEO optimizacijom imaju mehanizme da u samoj strukturi sajta i na internetu, uz pomoć specifičnih intervencija, učine vaš blog ili sajt vidljivijim.

Ako ne razumete dobro SEO, angažujte stručnjaka

Verovatno ste nailazili na uputstva kako da sami SEO optimizujete sadržaj svog bloga. Znanja koja su potrebna početnik, međutim, može da proceni kao suviše tehnička, savete kao komplikovane, objašnjenja kao nedovoljno jasna. Ako se navedeno odnosi i na vas, potražite SEO agenciju, agenciju koja nudi usluge SEO optimizacije.

SEO za blog

Da biste, ipak, znali osnove posla za koji SEO eksperta angažujete evo nekoliko sasvim kratkih objašnjenja.

Google će vaš blog rangirati u pretrazi po više kriterijuma, ali su tri najvažnija: sadržaj bloga, kvalitet linkova koji vode do njega i složena automatska procena bloga od strane samog Google-a iskazana kroz Google algoritam.

Pre nego što počnete da postavljate sadržaj, ako želite rezultate, potrebno je da istražite i razumete  ključne reči i fraze, koje će u pretragama koristiti oni kojima se obraćate. One nisu ni suviše opšte ni suviše specifične, a koje su, kako, i zbog čega značajne, otkriće vam neki od popularnih alata ili osoba koja poseduje znanja.

Potrebno je da generišete XML mapu sajta i da je podnesete na Google sitemap servis. Da odredite tittle tag i meta description za svaku stranu, koji ukratko govore o njenom predmetu i sadržaju. Kao i permalink i slug za pojedinačne postove.

Neophodno je da blog, kao što je slučaj sa svim sajtovima, bude prilagođen pregledu na mobilnim uređajima, pošto više od polovine internet pretraga danas dolazi sa smart telefona i tableta…

Na kraju, da ponovimo. Ako vam SEO nije “jača strana”, potražite pomoć. Optimizacija bloga je važna koliko i samo njegovo započinjanje i vođenje.