Kako rešiti problem lošeg varenja hrane

Često nema očiglednog razloga za ono što izaziva loše varenje. Neka postojeća zdravstvena stanja mogu izazvati probleme sa stomakom i varenjem. Postoje razni razlozi zašto dolazi do lošeg varenja hrane, a neki od njih su prejedanje, prebrzo jedenje, previše kofeina, previše alkohola, gazirana pića, pušenje, anksioznost.

Evo par saveta kako se rešiti ovog problema.

Ukoliko jedete pred spavanje, to može pogoršati proces varenja. Zato bi to trebalo da se izbegava. Kada ležite, varenje nije tako lako za telo i kiselina iz želuca može da teče u jednjak, izazivajući nelagodnost. Preporučuje se da 3-4 sata pre spavanja ne bi trebalo da se konzumira hrana.

Treba obratiti pažnju koje namirnice konzumirate i šta je to što bi moglo da izazove loše varenje. Hrana koja je masna i sa visokim sadržajem masti, kao što je brza hrana, pržena hrana i pica, može doprineti lošem varenju, kao i obrađene grickalice, kao što je čips. Masno meso poput slanine, citrusa kao što su pomorandže i limuni, čokolada i pepermint takođe mogu izazvati loše varenje. Mada, nekim ljudima pepermint može pomoći. Pored toga, trebalo bi da ograničite unos začinjene hrane, kao što su čili u prahu, sirovi luk, crni biber i beli luk.

Količina hrane koju unostite u jednom obroku je nešto na šta, takođe, treba obratiti pažnju. Veliki obroci i prebrzo jedenje jedan su od glavnih uzroka lošeg varenja. Trebalo bi da imate za cilj da jedete tri obroka pristojne veličine svaki dan.

Smanjenje unosa kofeina bi u velikoj meri moglo da pomogne u rešavanju problema lošeg varenja. Kafa može da izazove simptome čak i kod onih koji nisu imali problema sa varenjem. U ovim slučajevima, sigurnija zamena može biti kafa bez kofeina ili kafa sa niskim sadržajem kiseline, koja je posebno dizajnirana za osetljive stomake i ne ugrožava ukus. Kod nekih ljudi, kafa takođe može da izazove loše varenje ako je konzumirate sa mlekom ili kremom sa visokim sadržajem masti. Smanjivanje ovih dodataka moglo bi olakšati vaše simptome. Možda će biti potrebno nekoliko pokušaja i grešaka, zamena različitih stvari pre nego što pronađete recept za kafu koji vam odgovara.

Alkohol može doprineti smetnjama u varenju jer je povezan sa porastom kiseline iz želuca u grlo, što izaziva iritaciju tkiva u jednjaku. Neka alkoholna pića proizvode više kiseline od drugih.

Pušenje takođe može izazvati kiselinu u želucu. Izbegavanje cigareta je jedno od rešenja za probleme sa varenjem.

Gojaznost može povećati probleme sa varenjem. Tako da, ukoliko ste gojazni, treba da poradite na smanjenju kilaže. Specifičnosti nisu tačno poznate, ali se smatra da nošenje dodatne težine stvara veći pritisak na stomak, terajući kiselinu u jednjak.

Lekovima se takođe može rešiti problem, ako Vam odgovara terapija koju Vam doktor prepiše ili možete otići kod fizioterapeuta koji masažom može da Vam namesti želudac i pomogne kod problema sa želucem i stomakom.

Comments are closed.