Društvene mreže i bezbednost vaše kuće

Upozorenja o bezbednom ponašanju na društvenim mrežama uvek sadrže i nekoliko saveta vezanih za opasnost od provale u stan i krađe dok ste na godišnjem odmoru. Svojim objavama, kaže se, sami možete da uputite lopove na svoju adresu, ali i na adrese svojih poznanika i prijatelja.

Rizično ponašanje počinje već od objavljivanje planova za letovanje. Neretko i, naravno, nenamerno otkrivamo datum putovanja nekoliko dana ili nedelja unapred, pa i potencijalni neželjeni posetioci mogu da planiraju svoje aktivnosti.

Putovanje je počelo i mi smo skloni da sa pratiocima podelimo iskustva sa aerodroma, gužvi na putevima, opčinjenost lepotama predela kroz koje prolazimo. Čak i korisne informacije o zastojima na saobraćajnicama zbog saobraćajnih nezgoda, dužini čekanja na graničnim prelazima i naplatnim rampama mogu da predstavljaju rizik.

Ukoliko ste mislili da je rešenje da se objava podeli samo sa prijateljima ili ograničenom grupom ljudi, umesto javno, razmislite ko se sve nalazi u toj grupi. Osoba koju ste nekada označili kao prijatelja, a da nije iz vama bliskog kruga, može vaš post nenamerno da izloži javnom uvidu.

Tagovanje ljudi koji su sa vama na fotografijama sa putovanja može njihovu imovinu da dovede u opasnost.

Čak i ako uz fotografiju niste objavili mesto i vreme, GPS podaci se obično nalaze u metapodacima fotografije u trenutku kad je napravite.

Saveti koje treba poslušati su da slike i video zapise sa putovanja ne objavljuje dok se ne vratite kući. Tagovanje i geotagovanje takođe koristite tek kad ste ponovo kod kuće.

Proučite sve opcije i podešavanja privatnosti na društvenoj mreži pre nego što počnete da je koristite.

Nemojte olako prelaziti preko upozorenja iz tekstova sličnih ovom. Opasnost po bezbednost vaše imovine koja dolazi sa društvenih mreža je realna – oni koji bi da vas ugroze koriste vešto besplatno i brzo, svima dostupno, sredstvo „istraživanja“ da ostvare ono što su planirali.