Duborez u savremenom stanu

U prošlim vekovima duborez je bio odlika skupog i ekskluzivnog nameštaja. Ručno izrađen, detaljan i precizan, krasio je predmete od drveta imućnih porodica. Oni slabijeg imovnog stanja trudili da ga podražavaju, manje ili više dobrim kopijama. 

Uz luksuzan nameštaj u duborezu podrazumevalo se i najkvalitetnije drvo, ponekad domaćeg porekla, ali često i egzotično, sa dalekih kontinenata i iz tropskih krajeva. Osim u kućama, rezbarije u drvetu bile su prisutne i u hramovima, javnim zgradama i prostorima. 

Moderni nameštaj sa kraja prošlog i početka ovog veka potpuno je istisnuo duborez u enterijeru. On se posebno nije uklapao u nameštaj jednostavnih linija od različitih materijala, kao što su metal, staklo, mermer… Samo poneki ljubitelji eklektičkog stila usuđivali su se da nasleđeni ormar u duborezu repariraju, lakiraju i iskombinuju sa komadima kupljenim poslednjih godina u, po ponudi sličnim, salonima nameštaja. 

Savremeni duborez, na neobičnom mestu

Dobra vest za ljubitelje starina je da se situacija menja i duborez lagano vraća. Za to je zaslužan, u najvećoj meri, povratak drveta i želja da se elementi prirode unesu u stambeni prostor. 

Rezbareni nameštaj našao je svoje mesto na pomalo neobičnom mestu – u kuhinji. U 2024. godini na više mesta mogu se videti umekšane linije kuhinjskih ormara sa rezbarenim žitaricama, voćem, povrćem… 

Komad rezbarenog nameštaja, u bilo kom prostoru, danas je poženjan i “in”. On govori o stilu i ličnosti vlasnika. Duborez u enterijeru može biti izveden na različite načine. U nekim slučajevima on ima elemente bilja i pojačava vezu sa prirodom, a u drugim može biti originalan i krajnje neobičan lični simbol, znak, slika sa modernom, rustičnom, ili industrijskom temom… 

Imajte u vidu da duborez ima snagu da privuče pažnju, tako da će biti element u prostoru koji će sigurno dominirati. Izbor drveta može da bude različit i da pojača stil koji se želi naglasiti. Sa duborezom, drvo koje i samo ima teksturu dobija još naglašeniju teksturu, koja se retko sa čim može porediti.            

Šarm duboreza je u njegovoj sposobnosti da prostoru doda dubinu, toplinu i karakter. Bilo da se radi o komplikovano rezbarenim elegantnim i sofisticiranim komadima nameštaja u dnevnoj sobi, ili suptilnim akcentima na ormarićima u kuhinji, rezbarenje drveta nudi elemente koji su tradicionalni i istovremeno savremeni.

Comments are closed.