Bezbednost u dečijoj sobi

Odgovornost roditelja za bezbednost u dečijoj sobi počinje od rođenja. Bilo da deca imaju sobu namenjenu samo njima, ili dele prostoriju sa drugim članovima porodice, izvesna pravila se moraju poštovati.

Nameštaj u sobi trebalo bi da bude prilagođen uzrastu i razvoju deteta. Bolje je da komadi nameštaja budu robustni i teški za pomeranje, a sve što može da padne treba dodatno osigurati i pričvrstiti za zid. Dekoracija treba da bude bezbedna, bez mogućnosti da padne ili je dete dohvati i obori. 

Krevetac i drugi delovi nameštaja nikako ne smeju imati delove koje je lako skinuti. Posebno se to odnosi na manje delove koji se mogu progutati ili aspirirati. 

Isto se odnosi i na igračke koje, takođe, treba da budu prilagođene uzrastu. 

Izaberite igračke i nameštaj od ekološki prihvatljivih, prirodnih materijala, bez oštrih ivica i drugih bezbednosnih rizika.

Dušek u krevecu treba da bude odgovarajuće veličine, tako da ne postoji između ograde i dušeka prostor u koji beba može da upadne. Ako u prvim mesecima nabavite sto za presvlačenje, neka on ima zaštitnu ogradu. Pelene i drugo držite van domašaja bebe. 

Prozore bi trebalo da može da otvori samo odrasla osoba, a ne i sasvim malo dete. U protivnom, obezbedite dodatno prozore. 

Obratite pažnju na kablove od uređaja, produžne kablove i utićnice i obezbedite i njih ako su u domašaju dece. 

Proveravajte redovno podove u celom stanu, ne samo u dečijoj sobi. Na njima ne bi smeli da se nađu mali predmeti koje dete može da stavi u usta.

Pored bezbednosti, važno i zadovoljstvo deteta

Dečija soba treba da bude čista, dakle redovno održavana, uredna i bez suvišnih stvari. Tako izbegavate mogućnost saplitanja, klizanja i padova na ranom uzrastu, a istovremeno smanjujete dejstvo prašine i ostalih alergena koji nepovoljno utiču na zdravlje.

Merite redovno tempertauru i vlažnost vazduha i prilagodite ih optimalnim. Provetravajte sobu što češće. 

Analizirajte dnevno i veštačko osvetljenje. Soba treba da bude dobro i pravilno osvetljena.    

Dete treba da voli svoju sobu i da se u njoj oseća dobro. Prostor koji ste mu namenili trebalo bi da pozitivno utiče na fizičko, ali i mentalno zdravlje.

Roditelji, bake i deke, i svi oni koji brinu o najmlađim članovima porodice ponekad su, zbog prezauzetosti drugim obavezama, skloni da na pojedine aspekte bezbednosti u dečijoj sobi zaborave. Zato bi trebalo da imaju u vidu podsetnike kao ovaj, i provere nameštaj i opremu u sobi stavku po stavku.

Comments are closed.