Električni fića iz Makedonije

Automobili iz Fiata dovode Severnu Makedoniju u EV doba

U Skoplju, glavnom gradu Severne Makedonije, mali svetlo plavi automobil koji podseća na  prošla komunistička vremena, u tišini prolazi ulicama u  prvom velikom pokušaju u balkanskoj zemlji da  proizvede elektično vozilo.
To je zamisao skopske kompanije BB Klasik automobili, lokalne kompanije koja obnavlja stare automobile i od njih sada  pravi električna vozila iz sopstvenog fonda za inovacije, delom usmerenog na promovisanje „zelenijih“  tehnologija.

Severna Makedonija koja želi da se pridruži Evropskoj uniji, u kojoj će stroža pravila  o emisiji gasova stupiti na snagu 2020. godine, bori se sa velikom zagađenošću  uglavnom iz emisije automobila i  zagrevanja uglja. Ona planira da uvede subvencije za kupovinu automobila  koji manje zagađuju ili nemaju emisiju toksičnih gasova.

Kompanija BB Klasik automobili pretvorio je Zastavu 750 u moderniji Fiat 600, koji je popularan u današnjoj Jugoslaviji, zamenjujući svoj benzinski motor elektičnim motorom.

Bolje performanse

Milorad Kitanovski, direktor BB Klasik automobila,  izjavio je da je učinak konvertovanog Zastava 750, koji je prvobitno  proizveden u srpskom gradu  Kragujevcu, od ranih 1960-tih do  sredine 1980-tih godina, isti ili bolji od originalnog.

„Motor ima daleko veći potencijal za daleko veće performanse i veću brzinu, ali smo ga ograničili na 120 km/h“, rekao je Kitanovski.

Konvertovani automobili su opremljeni elektičnim motorom koji proizvodi nemački  Kessler, koji ima svoju fabriku u Severnoj Makedoniji.

Kitanovski nije rekao koliko je fabrika uložila da bi izvršila konverziju. Automobil ima domet do 150 km (93 milje), dok je vreme punjenja kod kućnog punjača 3 sata, a samo 15 minuta sa brzim punjačem.

„Cena za 3 sata punjenja je  manja od  1 evra (1.12$), za 10 kilovata što je kapacitet baterije.“, rekao je Kitanovski.
Cena iznosi otprilike 20.000 evra (22.568$), a kompanija uglavnom gleda na međunarodne kupce, rekao je on.

Poređenja radi, Porsche Makedonija nudi  Volkswagen-ove E-Up i E-Golf električne  automobile za 25.000 evra, odnosno 37.000 evra, navodi se u februarskom izveštaju agencije MIA o novostima u zemlji.