Na put sa kućnim ljubimcem

Većina porodica koje imaju kućnog ljubimca već poseduju dovoljno iskustva, ali da podsetimo – ako krećete na put sa psom, mačkom, ili sličnom manjom životinjom, izvesnih pravila treba da se pridržavate.

Ukoliko pas nikada nije išao na duže putovanje, pripremajte ga postepeno, nekoliko nedelja unapred, povećavajući vreme koje provodi u automobilu ili transportnoj korpi, odnosno u istoj situaciji u kojoj će se naći na dan putovanja. Familijarizujte ga sa zvukovima i mirisima kojima će biti izložen i obavezno ga nagradite za dobro ponašanje.

Pred samo putovanje pronađite vremena za šetnju ili vežbu. Ako se pas umori biće opušteniji kad putovanje započne.

Kupite transportni boks dovoljne veličine – pas bi u njemu trebalo da može da stoji, sedi, da se okrene… Obložite ga mekanom tkaninom, unutra možete uneti u posudi komad leda koji će se otopiti i poslužiti kao voda, sanduk zatvorite čvrsto, ali ga ne zaključavajte. Ako pas putuje automobilom u boksu, boks bi trebalo da bude pričvršćen pojasom za postojeće sigurnosne pojaseve.

Ako putujete u inostranstvo, par meseci unapred proverite propise zemlje destinacije – možda će vam biti potrebne izvesne potvrde koje ne možete dobiti za par dana. Ukoliko je putovanje dugo, na udaljene destinacije, razmislite o angažovanju agencije koja će poslove transporta ljubimca završiti umesto vas. Pored država tranzita i odredišta, i avio-kompanije imaju svoja pravila, pa je ponekad jednostavnije prepustiti ovaj posao stručnim licima.

Proverite obavezno i da li je hotel, ili drugi smeštaj u mestu gde nameravate da odsednete, pet friendly. Pitanja možete da postavite i telefonom, pošto postoji mnogo detalja – neki hoteli, na primer, ograničavaju težinu i veličinu ljubimaca, u drugima su za osobe sa ljubimcima rezervisane posebne sobe koje vam se, možda, neće dopasti…

Pre polaska odvedite svog ljubimca kod veterinara – pored kontrole zdravlja, ili uvođenja, preventivno, izvesnih dodataka hrani ili lekova, veterinar će dati savete vezane za smanjenje stresa kojem kućni ljubimac zbog promene sredine može da bude izložen. Posebno se raspitajte za obroke i vrstu hrane pre, za vreme putovanja, i na destinaciji.

Razmislite o svim nepredviđenim okolnostima koje mogu da iskrsnu i ponesite sredstva koja će vama i vašem ljubimcu pomoći ako do takvih situacija dođe.

Putovanje sa kućnim ljubimcem može da bude najlepši doživljaj za čitavu porodicu, ali i iskustvo koje će vam upropastiti odmor. Zato o svemu navedenom mislite na vreme.