Gde baciti ulje iz kuhinje
Ulje od prženja može da napravi velike probleme ukoliko ga odložite na neadekvatno mesto. Najbrže i najlošije rešenje je, svakako, prosipanje u kanalizaciju, gde ulje može da zapuši odvod do te mere da bude potrebna intervencija majstora. Imajte u vidu da se i najmanje količine talože na zidovima cevi, pa potpuno izostavite ovu naviku.
Verovatno ćete odlučiti da ulje bacite u kesu sa drugim smećem. To možete uraditi tako što ćete sačekati da se ulje ohladi, a zatim ga sipati u plastičnu ambalažu od prehrambenih proizvoda koja može dobro da se zatvori. Ako imate veću količinu ulja i nalazite da je savet praktičan, zaledite ulje u zamrzivaču. Biće potrebno oko jedan dan da dobije čvrstu formu, sa kojom ćete lakše rukovati.
![](https://avlija.org.rs/wp-content/uploads/2022/07/ulje-3.jpg)
Ulje možete pomešati sa bilo kojim materijalom koji ga upija, od brašna, peska, piljevine do posipa za mačke.
Ukoliko često pržite hranu, a u blizini se nalazi restoran ili poznajete nekoga ko je vlasnik, zamolite ga da sakupljeno ulje dodate njegovom. Restorani su u obavezi da obezbede ispravno rukovanje ovom vrstom otpada, a vaše količine neće sigurno zauzeti mnogo mesta u ukupnom ulju iz restorana.
U nekim gradovima posluju kompanije koje prikupljaju otpadno jestivo ulje i masti i prosleđuju ih firmama koje ga upotrebljavaju u različitim procesima proizvodnje. Možda je neka baš u vašoj okolini.
![](https://avlija.org.rs/wp-content/uploads/2022/07/ulje-1.jpg)
Ako imate dvorište, baštu ili veće imanje zasađeno poljoprivrednim kulturama, dodajte ulje kompostu. U obzir dolaze 100% biljna ulja, kakva su od soje, suncokreta, kukuruza, semenki grožđa, maslina, kokosa. Nemojte, dakle, ovo raditi ukoliko ima ostataka životinjskih masti ili ste pržili meso, pošto će sastojci iz mesa u kompost privući bube i druge male životinje. Zanimljivo je da gliste vole biljna ulja, tako da će kvalitet komposta biti dobar, ali i ovde postoji upozorenje – nemojte preterivati da kompost ne bi bio suviše mastan, što sprečava protok vazduha i vode.
Ulje za kuvanje može se sačuvati i ponovo koristiti, ali to nije tema – ostavljamo je za neki od sledećih tekstova.
Comments are closed.