Gde baciti ulje iz kuhinje

Ulje od prženja može da napravi velike probleme ukoliko ga odložite na neadekvatno mesto. Najbrže i najlošije rešenje je, svakako, prosipanje u kanalizaciju, gde ulje može da zapuši odvod do te mere da bude potrebna intervencija majstora. Imajte u vidu da se i najmanje količine talože na zidovima cevi, pa potpuno izostavite ovu naviku.

Verovatno ćete odlučiti da ulje bacite u kesu sa drugim smećem. To možete uraditi tako što ćete sačekati da se ulje ohladi, a zatim ga sipati u plastičnu ambalažu od prehrambenih proizvoda koja može dobro da se zatvori. Ako imate veću količinu ulja i nalazite da je savet praktičan, zaledite ulje u zamrzivaču. Biće potrebno oko jedan dan da dobije čvrstu formu, sa kojom ćete lakše rukovati.

Ulje možete pomešati sa bilo kojim materijalom koji ga upija, od brašna, peska, piljevine do posipa za mačke.

Ukoliko često pržite hranu, a u blizini se nalazi restoran ili poznajete nekoga ko je vlasnik, zamolite ga da sakupljeno ulje dodate njegovom. Restorani su u obavezi da obezbede ispravno rukovanje ovom vrstom otpada, a vaše količine neće sigurno zauzeti mnogo mesta u ukupnom ulju iz restorana.

U nekim gradovima posluju kompanije koje prikupljaju otpadno jestivo ulje i masti i prosleđuju ih firmama koje ga upotrebljavaju u različitim procesima proizvodnje. Možda je neka baš u vašoj okolini.

Ako imate dvorište, baštu ili veće imanje zasađeno poljoprivrednim kulturama, dodajte ulje kompostu. U obzir dolaze 100% biljna ulja, kakva su od soje, suncokreta, kukuruza, semenki grožđa, maslina, kokosa. Nemojte, dakle, ovo raditi ukoliko ima ostataka životinjskih masti ili ste pržili meso, pošto će sastojci iz mesa u kompost privući bube i druge male životinje. Zanimljivo je da gliste vole biljna ulja, tako da će kvalitet komposta biti dobar, ali i ovde postoji upozorenje – nemojte preterivati da kompost ne bi bio suviše mastan, što sprečava protok vazduha i vode.

Ulje za kuvanje može se sačuvati i ponovo koristiti, ali to nije tema – ostavljamo je za neki od sledećih tekstova.

Comments are closed.