Pranje belih zidova

Posao redovnog održavanja zidova najčešće preskačemo, odlažemo, i kao alternativu biramo krečenje kada se površine, po našoj proceni, dovoljno zaprljaju. Zidovi su, međutim, izloženi istim uticajima kao prozori, nameštaj, tepisi… i na njima se skuplja prašina koju je neophodno skinuti za zdrav i prijatan ambijent u domu.

Ako su zidovi beli, problem prljanja postaje vidljiv veoma brzo, posebno ukoliko su u stanu deca, kućni ljubimci, ako je kuća ili zgrada pored prometne saobraćajnice…

Iskoristite, dakle, letnje dane i, ako niste planirali krečenje, detaljno operite zidove.

Prvi korak je da pregledate stanje i zaključite koje velike površine zahtevaju tretiranje, kao i gde se nalaze ozbiljnije fleke.

Usisajte najpre podove da se prašina sa njih ne bi lepila na ovlažene zidove.

Za veće površine propremite vlažne mikrofiber krpe, merdevine i dodatke koji će vam pomoći da stignete do udaljenih uglova. Redovno ispirajte krpe čim se i najmanje zaprljaju, dobro iscedite i jednostavno brišite zidove vodom, najbolje od plafona prema podu. Možete koristiti i neko neutralno sredstvo za čišćenje opšte namene sa raspršivačem.

Dobro bi bilo da mrlje skidate sa zidova čim nastanu, ali kad su već tu, pokušajte da uradite ono što biste u kuhinji. Penasta višenamenska sredstva za čišćenje na bazi sapuna ili deterdžent za sudove skinuće masne fleke. Koristite papirne ubruse ili mikrofiber krpe. Dobro natopite fleku i lagano trljajte sve dok se ne pojavi sapunica, ostavite da odstoji, a zatim obrišite vlažnom mikrofiber krpom. Ponovite postupak nekoliko puta ako je potrebno.

Ukoliko skidanje ne uspe, napravite pastu od tri dela bikarbone sode i jednog dela vode, nanesite vlažnim sunđerom i ostavite je da stoji malo duže. Obrišite vlažnom krpom ili papirnim ubrusom.

Na kraju, sredstva koja se zovu magični brisači mrlja, ili slično, možete pronaći u prodavnicama. Budite oprezni i probajte ih na manjoj površini, pošto ona skidaju i sjaj sa zidova pa mogu da ostavlje nove mrlje koje nećete moći da uklonite.

Comments are closed.