Gedžeti za kućne ljubimce

Podsetimo samo na američki podatak iz statističkog preseka pre par godina, koji je izazvao pažnju – domaćinstva potroše na kućne ljubimce godišnje više novca nego na alkohol, ili na mušku garderobu. Iako veliki procenat iznosa odlazi na hranu i zdravlje životinja, ostaje sasvim dovoljno prostora da proizvođači najrazličitijih predmeta i opreme pronađu svoj interes za ulaganje.

Na izazov tržišta odgovaraju u poslednje vreme i kreatori gedžeta – elektronske sprave kojima se olakšava vođenje brige o kućnim ljubimcima sve su popularnije.

Evo nekoliko novih, pred kojima je, kako proizvođači najavljuju, budućnost.

Whistle ($80, Amazon) je bežični vodootporni GPS uređaj koji zakačen za ogrlicu služi za pronalaženje psa kad se izgubi. Dovoljno je da na telefonu ili kompjuteru pritisnete dugme „locate“ na aplikaciji, i životinja će biti locirana. Možete i odrediti bezbednu zonu, pa će vas aplikacija obaveštavati čim je pas napusti.

Furbo ($249, Amazon) omogućava da komunicirate sa ljubimcem dok ste na poslu. Uređaj ima kameru i monitor, kao i zvučnike i mikrofon, pa se psu možete obartiti kad ste daleko, čak ga i nahraniti iz specijalne posude. Životinja je, međutim, zbunjena, pa vlasnici ovaj gedžet više koriste za posmatranje.

PetNet Smart Feeder ($149, Amazon) hrani kućnog ljubimca kad niste tu specijalno programiranim količinama i sadržajem hrane.

Petsafe ScoopFree Ultra Self Cleaning Litter Box ($160, Amazon) automatski čisti posle 5, 10 ili 20 minuta izmet mačke. Specijalne vrećice za ovu namenu vlasnik mora da kupuje redovno kao potrošni materijal.

SureFlap MicroChip Pet Feeder ($150, Amazon) je hranilica koja se koristi kad imate više životinja, različitih, ili iste vrste. Pas ili mačka na ogrlici imaju rfid nalepnicu, koju hranilica očitava i otvara deo sa hranom samo za tu životinju, zatvarajući ga čim se ona udalji.

K&H Self-Warming Pet Cot ($30, Amazon) je ležaj za pse ili mačke od posebnog materijala koji se sam greje od toplote njihovog tela. Ležaj će sačuvati vaše krevete i fotelje, ali je najbolje da se kupi što, pre dok životinja ne stekne druge navike.

IQ Pet StarWalk ($30, Amazon) je brojač koraka za psa, kako bi bio u formi i izbegao suvišne kilograme. Postavlja se na ogrlicu i ima svetlosni signal koji upozorava kada je pas nedovoljno aktivan.