Heksagon za bicikliste

Dilema u poslednjim godinama – sme li se voziti bicikl i istovremeno koristiti neki od gedžeta konačno je rešena. U prodavnicama će se od 14. marta naći Heksagon (Hexagon), komplet koji dozvoljava zabavu i čuva bezbednost i zdravlje u isto vreme.

Hexagon izgleda kao obično zadnje svetlo na biciklu, ali je daleko više od toga. U pitanju je 1080p/30 fps wi-fi kamera, koja omogućava korisnicima da vide prostor iza sebe uz pomoć smartphone aplikacije. U isto vreme biciklisti mogu da dele uživo svoju vožnju na društvenim mrežama.

Uređaj se montira lako – jednostavno se pričvršćuje na šipku sedišta, a daljinski upravljač i smartphone se postavljaju na guvernalu.

Bezbednosne koristi Heksagona odgovaraće i drugim učesnicima u saobraćaju – pešacima i vozačima motornih vozila. Svetlo je opremljeno sa sjajnim i automatskim znakom stop i strelicama koje pokazuju promenu pravca kretanja bicikliste. Iako je u istraživanjima dokazano da je tokom fizičke aktivnosti kao što je vožnja bicikla povećana i ubrzana obrada vizuelnih informacija, sa Heksagon dodatno štiti od rizika – svetlo je dovoljno jako da se vidi u toku dana ili noći.

Ukoliko dođe do nezgode na putu, Heksagon odmah šalje poziv za pomoć SMS porukom porodici ili prijateljima putem GPS koordinata.

Koristan je i za roditelje, koji mogu postaviti granicu do koje dete sme da vozi bicikl, a uređaj ih obaveštava o lokaciji, čak i brzini.

I to nije sve.

Pomoću Heksagona se može puniti baterija na mobilnom telefonu ili drugom gedžetu.

On meri brzinu, pređenu kilometražu, utrošene kalorije tokom vožnje…

Cena Heksagona je između 129 i 179 dolara, u zavisnosti od odabranog modela, a zainteresovani kupci se na sajtu mogu prijaviti i dobiti eventualni popust i do 50%.

Podsetimo, ovo nije prvi smart gedžet namenjen biciklistima. Na tržištu je već Lumos – “pametni” šlem koji, međutim, poseduje mnogo manji broj funkcija od onih najavljenih kod Heksagona.