Pantone boja 2023. je Viva Magenta

Pred kraj svake godine informišemo vas o izboru za boju naredne godine, u organizaciji svetski poznatog Pantone instituta. Ovoga puta to je, pomalo neočekivano, intenzivna nijansa pod imenom Viva Magenta.

„Nekonvencionalna boja za nekonvencionalna vremena: nova vizija“. Ovom rečenicom Pantone objašnjava zbog čega su doneli odluku da baš ova boja u 2023. treba da bude prihvaćena u industriji zabave, dizajnu modne odeće i enterijera, šminki… Viva magenta je, kako dodaju, simbol hrabrosti, snage, neustrašivosti, radosti i optimizma.

Boja za narednu godinu pripada familiji crvenih boja i potiče iz prirode, preciznije, od malih insekata pod imenom košenil koji žive u Srednjoj i Severnoj Americi. U Pantone kolor karti ona nosi oznaku 18-1750, a ako bismo je preveli na terminologiju uobičajenu na našim prostorima bila bi najsličnija nazivu „karmin crvena“. Deo imena „magenta“ poznat je svima koji se bave grafičkim dizajnom i štampom. Prava magenta u RGB kolor prostoru nalazi se tačno između crvene i plave, a u štampi je ona jedna od četiri osnovne boje. Ova o kojoj govorimo, Viva Magenta, nešto je drugačija, ali treba imati u vidu upravo da se dobija tako što se crvenoj doda izvesna količina plave što, kako ističu u Pantone institutu, predstavlja kombinaciju toplih i hladnih tonova.

U dekorisanju stambenog prostora boju možete koristiti veoma jednostavno, pošto je dovoljan samo jedan detalj da se primeti njeno prisustvo. Budite oprezni sa većim površinama, na primer bojenjem zidova, jer je nijansa zaista jaka. Možete obojiti samo jedan zid ili stub. Iz Pantone instituta poručuju da boja unosi uzbuđenje i „dramu“ u enterijere, dajući energiju svakom okruženju svojom dinamičnom živahnošću.

Boja Viva Magenta dobro se slaže sa svim svetlim neutralnim tonovima. Možete je uspešno kombinovati sa svetlosivom, svetlom bojom peska, bledom smb nijansom… Dobro izgleda na materijalima bilo koje teksture, a ponekad je dovoljno u prostor uneti samo jedan cvet ili mali buket u ovoj boji da se enterijer osveži.

Comments are closed.