Izabrana Pantone boja za 2024. godinu

Kao i svakog decembra, obaveštavamo vas o boji koju za narednu godinu preporučuje za upotrebu čuveni Pantone institut. Zvanična objava stigla je juče, a boja 2024. godine je nežno narandžasta nijansa breskve.

U Pantone registru ova boja nosi broj 13-1023 i vodi se pod nazivom Fuzz Peach (u prevodu zamagljena breskva). Ona predstavlja kombinaciju ružičaste i narandžaste, odražava toplinu, spokoj i mir, prenosi poruku nege i brige za druge, ali i sebe. Nijansa breskve enterijeru daje kvalitet udobnosti, ako se koristi za pokućstvo ili samo detalje u stanu.

U obrazloženju opredeljenja za baš ovu boju, Leatrice Eiseman, izvršna direktorka Pantone instituta, kaže, između ostalog, i sledeće.

„U potrazi za nijansom koja odražava našu urođenu čežnju za bliskošću i vezom, izabrali smo boju koja blista toplinom i modernom elegancijom. Nijansa prenosi saosećanje, nudi skoro opipljiv zagrljaj i bez napora povezuje mlade generacije sa večnošću i bezvremenim. Boja ima za cilj da inspiriše osećaj pripadnosti, da postakne uživanje u trenucima tišine sa drugima, da širi empatiju i saosećanje. Ona predstavlja čežnju ljudi za vezom.“

Prema savetu Pantone instituta, boju bi trebalo koristiti u filmskoj i modnoj industriji, u turizmu i na destinacijama, u svim oblicima dizajna. U obzir pri izboru uzeta je moguća upotreba nijanse u novim tehnologijama, materijalima, teksturama, na društvenim mrežama…

Ovogodišnji izbor boje godine je jubilaran, 25. po redu. U Pantone institutu kažu da je, upravo tim povodom, istaknut odnos kulture i izabrane boje.

„Boja je naše najvažnije moćno sredstvo komunikacije. To je prva stvar koju vidimo i prva stvar sa kojom se povezujemo. To je vizuelni jezik koji svi razumemo, onaj čija poruka prelazi polove, generacije i geografske karakteristike“, kaže Leatrice Eiseman. „Učenje o jedinstvenim značenjima određenih boja pomaže nam da budemo izražajnije, blisko povezano društvo, ono koje ljudima pruža holističko razumevanje svojih generacija i zajednica. Kao globalno priznat vizuelni jezik, boja može reći ono što reči ne mogu“.

Comments are closed.