Izbegnite greške u dizajnu enterijera

Retki su oni koji imaju dovoljno novca i prostora da dizajn enterijera povere stručnjaku. Umesto toga, snalazimo se sami i kombinujemo pokućstvo koje imamo sa ličnim mogućnostima kupovine novog. 

U pitanju nije samo nameštaj. Trudimo se da u enterijeru uklopimo adekvatno i zavese, tepihe, slike na zidovima… Pre svih intervencija, ili posle njih, dobro je znati da dizajneri savetuju izbegavanje izvesnih kombinacija. 

Glomazan, težak i taman nameštaj, na primer, nije za male prostore. Ako imate takav nameštaj, možete da razmislite o promeni boje. I uopšte, ne treba pretrpavati stan stvarima. Izmerite dobro slobodan prostor i komad nameštaja ili drugu stvar namenjenu opremanju pre nego što ih kupite. 

Suviše kratke zavese nisu prihvatljive, osim onih na malim prozorima u kuhinji. Zavesa treba da dodiruje pod ili bude maksimalno 3cm iznad njega.

Slike bi trebalo da budu u visini očiju, ili nešto niže, nikako više.

Dobro osvetlite stan. Lako ćete prigušiti svetla ako vam zatreba polumrak.

Ukoliko želite da istaknete neki predmet, prvo se zapitajte da li hoćete da baš on bude u centru pažnje. Bolje je da ne ističete ništa, ako nemate adekvatnu stvar koja predstavlja vas i vaš stil.

Nije dobro da se baš sve slaže po bojama i materijalima. Kreativne kombinacije su efektnije.

Stan se ne može srediti na brzinu, tako što ćete otići u prodavnicu i kupiti sve što vam nedostaje. Dizajn enterijera je i za stručnjake proces odabira, proveravanja ideja i vraćanja najboljima.     

Za dekoraciju kupujte stvari koje zaista prave razliku, koje se ističu i prenose poruku. Nemojte trošiti novac na neutralne sitnice, ali ostavite prostor za ukrašavanje. Nije sve u nameštaju.

Nemojte postavljati sav nameštaj uz zid. Povucite neke komade prema centru, ako imate dovoljno prostora. 

Biranje pogrešne boje za zidove može potpuno da uništi enterijer, pa dobro razmislite o tome.  

Trendove pratite samo u detaljima. Vaš stan treba da bude odraz ličnog stila, namenjen udobnosti i prijatnosti. Ako se pojavi nešto što “baš morate imati” sačekajte neko vreme da se potvrdi njegova funkcionalnost i nemojte izdvajati mnogo novca. Funkcija i praktičnost u enterijeru uvek treba da budu ispred forme.

Comments are closed.