Lukovice se sade i u proleće

Simboli proleća u baštama su lale, irisi, zumbuli… a da bi ovo cveće već u martu ukrasilo dvorišta našeg podneblja, potrebno je njihove lukovice zasaditi u jesen. 

Lukovice zasađene u jesen pripadaju vrstama koje dobro podnose zimu. Ukoliko ste propustili sadnju u septembru, a želite da vrtu ili balkonu dodate nešto jedinstveno, preporučujemo lukovice cveća koje se sade u proleće. One ne prezimljavaju, tako da ih je potrebno izvaditi iz zemlje na jesen i ponovo posaditi u proleće. Procvetaće kasnije, a za kvalitet biljke, lep izgled i raspored u bašti potrebno je slediti nekoliko saveta.

Detaljna uputstva dobićete od prodavaca ili nekoga ko biljke već gaji. Najvažnije o čemu treba voditi računa su kvalitet zemljišta i dubina sadnje.

Pripremite tlo i mesto za sadnju. Lukovici je potrebno dobro drenirano zemljište koje je bogato organskom materijom. Možete poboljšati drenažu i plodnost zemljišta dodavanjem komposta, tresetne mahovine ili odležanog stajnjaka. Ako lukovice sadite u dvorištu, oslobodite dubinu od oko dvadeset centimetara od korova, kamenja i ostataka drugih biljaka. Izaberite mesto koje nije previše vlažno ili suvo, i koje ima dovoljno prostora za rast i širenje lukovica.

Pretpostavimo da ste se opredelili za gladiole, kane, begonije, dalije… koje su namenjene upravo za prolećnu sadnju. Svaka vrsta ima pravila za dubinu postavljanja lukovica i razmak između njih. Informišite se i o vremenu cvetanja i sredini koja im prija.    

Posle sadnje, dobro zalijte lukovice kako biste im pomogli da prionu za tlo i počnu da puštaju korenje. Možete naneti i sloj malča, kao što su slama, lišće ili komadići kore, da biste zaštitili lukovice od mraza, korova i štetočina. Malč treba da bude debeo 5-10cm, ali ne previše težak ili zbijen.

Lukovice su zahvalne i nije im potrebno mnogo brige da porastu i procvetaju. Posadite prolećne vrste i sigurno ćete uživati u njima tokom leta i rane jeseni. Biće lepe i kao rezano cveće kojim možete osvežiti enterijer, ili ga nekome pokloniti prilikom posete. 

Neke lukovice se mogu saditi čitavog proleća, sve do juna. Takve su gladiole, na primer. Druge, kao lukovičaste begonije, možete posaditi u kontejnere ranije, ali ih treba iznositi na otvoreno pre kraja aprila. Važno je znati da, ako želite da zasadite lukovice, niste zakasnili.

Comments are closed.