Izuzetna ukrasna sadnica u dvorištu

Postoji dobar i jedostavan način da vaše dvorište postane originalno, prepoznatljivo i dopadljivo, čak i ako nema dobre predispozicije za to – odaberite primerak neke ukrasne sadnice i zasadite je tako da na sebe privlači punu pažnju.

U zavisnosti od onoga što u dvorištu želite da prikrijete ili istaknete opredelićete se za veličinu, brzinu rasta, okruženje biljke. Imajte u vidu da posmatrača može da impresionira lepo formirano drvo neobičnog oblika ili boje tako da potpuno zanemari staru već oronulu fasadu, ogradu koja otkriva susedni neodržavani posed, parkirani automobil. Ne znači, naravno da podržavamo nered, ali izvesne nesavršenosti nije jeftino otkloniti, a na neke problematične ne možemo ni da utičemo. Sadnica može da prenese poruku da zaista brinemo o svom okruženju i da želimo da ono bude lepo i za druge.

Odete li u svaki ozbiljniji rasadnik, u ponudi ćete pronaći i ukrasne sadnice. Raspitajte se o njihovim karakteristikama, ali i potencijalnoj jestivosti plodova, pošto je zanimljivo imati i tu informaciju. Drvo može biti zimzeleno ili listopadno, pogodno ili manje pogodno za određene terene i našu klimu, lako ili nešto teže za sezonsko održavanje. Veliki broj voćnih vrsta danas imaju i svoju dekorativnu varijantu, na primer, ali je potrebno voditi računa i o plodnosti – moguće je da odbačeni plodovi na jesen naprave veliki problem u dvorištu, ako se redovno ne uklanjaju.

Odlučili smo da kao primer ukrasne sadnice i preporuku istaknemo jedan – Red Majestic ukrasni lešnik sve je popularniji i kod nas. Osnovno neobično svojstvo je tamno crvena boja listova, a krajem zime i resa, koje su takođe crvene. Potražite na internetu pojam Corylus avellana Red Majestic, pa ćete videti izgled biljke. Ukrasni lešnik može da naraste i do četiri metra, ali obično je manji, ima uvijene listove koji menjaju boju od tamno ljubičaste, preko zelene i jarko ljubičaste do crvene i nije mu potrebno mnogo pažnje i brige da bi ispoljio sve svoje karakteristike.