Sezonsko održavanje planinske vikendice

Posedovanje kuće na planini velika je prednost za porodicu, ali i obaveza. Izloženost atmosferskim uticajima obično je veća nego u gradu, što zahteva obimnije redovno održavanje. Upravo to je i razlog što se apartmani na Zlataru, Zlatiboru, Kopaoniku… u poslednje vreme više traže od zasebnih vikend-kuća.

Ukoliko već posedujete vikendicu na planini, predlažemo da napravite spisak poslova za svako godišnje doba i obavljate ih redom.

Leto je idealno vreme da proverite eventualno curenje vode u kupatilu i kuhinji, orežete drveće i grmlje koje vam smeta, proverite sva mesta na kojima mogu da se nasele insekti i druge štetočine. Ovo je posebno bitno ako ne dolazite u vikendicu duži period vremena. Podmažite sva vrata, odledite i očistite frižider i zamrzivač, popravite eventualne pukotine na drvenim prozorima i vratima, detaljno očistite kuću i bacite sve ono što vam ne treba.

Jesenje održavanje vikendice podrazumeva uklanjanje osušenog lišća sa travnjaka i eventualno đubrenje. Proverite sve instalacije koje koristite za grejanje, uključujući dimnjak. Pregledajte još jednom dihtovanje prozora i vrata, proverite krov i potkrovlje i obezbedite da ne prokišnjava. Prekontrolišite rad bojlera. Oslobodite prilaz kući od eventualnog novoizraslog granja, zakrpite prilaznu stazu ako ima oštećenja. Za vreme za koje nećete boraviti u kući istočite vodu iz cevi da se ne bi zaledila.

Ukoliko koristite kuću zimi, uvek posle dolaska proverite da li je zbog mraza puklo crevo na nekom aparatu. Čistite sneg redovno, a kad ga nema održavajte prilaz kući u što boljem stanju. Posle korišćenja ponovo istočite vodu, očistite odvode mašina za sudove, veš, sudopere, iznesite sve ostatke hrane, pošto ona može biti mamac za insekte i druge nepoželjne posetioce.

Prolećno održavanje vikendice podrazumeva detaljan pregled podruma (temelja) i krova, kako biste videli ako je negde nešto curelo. Pregledajte fasadu i potražite eventualne pukotine. Odstranite sve dodatne dihtunge na vratima i prozorima koje ste postavili da sprečite prodor hladnog vazduha tokom zime. Proverite sistem za klimatizaciju ako ga imate. Operite crevom sve što se spolja na kući može oprati. Očistite oluke od zaostalog lišća. Očistite dubinski tepihe i druge prostirke koje ste isprljali tokom zimskog boravka.