Kako da nov stan izgleda – starije

Internet i klasični magazini koji se bave uređenjem doma obično nude savete kako da stambeni prostor obnovite i osvežite, tako da izgleda noviji. Vlasnici koji se useljavaju u nove stanove, međutim, imaju drugi problem – sve je „kao u prodavnici“, identično stotinama drugih mesta… Čak i kad se unese nameštaj star više godina, pa i decenija, ostaje utisak da sobe ne poseduju lični pečat, ni toplinu.

Izgled stana u novogradnji u koji se useljavate možete izmeniti na nekoliko načina.

Prvi je najjednostavniji i zahteva najmanje sredstava. Detalji na koje ne obraćamo mnogo pažnje, a čine prostor originalnim, su prekidači za svetlo, zvono, aparate u kupatilu, utičnice u kuhinji… Ugrađeni su obično najjeftiniji modeli, pa pogledajte šta se nudi po prodavnicama i šta bi se uklopilo u vaš dom.

Investitor je sigurno na više mesta postavio jednostavne bele plafonjere. Planirajte da ih menjate jednu po jednu, tek kad u potpunosti opremite stan i zaključite koji stil rasvete bi u kuhinji, predsoblju, kupatilu, vama najviše odgovarao.

Sledeća promena koju možete da planirate je zamena unutrašnjih vrata. Ona ne moraju da budu ista na svim prostorijama, a ako se dvoumite o materijalu, boji, obliku… konsultujte nekoga ko se bavi dizajnom enterijera. Neka vrata možete i potpuno ukloniti, a na neka postaviti detalj ili oblogu koja će zadovoljiti vaš ukus.

Ramovi oko vrata, prozora, ukrasni elementi na plafonima ili mestima kontakta plafona i zida potpuno menjaju izgled stana. Oni su skupi ako su napravljeni od najkvalitetnijih materijala, ali danas se na tržištu nalaze jeftinije zamene, koje su lake za ugradnju, a izgledaju gotovo identično.

Uvek možete doterati ili zameniti ugrađene elemente u kuhinji ili kupatilu. Pošto je to već ozbiljna investicija, planirajte unapred sredstva, a u međuvremenu nekim detaljem promenite postojeće stanje. Držač za peškire i toalet papir ili ručke na kuhinjskim ormarima imaće dobar efekat.

Većinu navedenih promena možete da obavite i pre useljenja ako inate dovoljno novca, ali imaju prednost i naknadni radovi, kad pretražite ponudu po prodavnicama, pretražite internet za inspiraciju, i stavite ideje na papir pre kupovine.

Comments are closed.