Kanap i makrame su se vratili

Stariji čitaoci verovatno se sećaju koliko je pre nekoliko decenija bio popularan makrame. Ova tehnika izrade dekorativnih predmeta uz pomoć vezivanja čvorova od kanapa ponovo je aktuelna, a sa njom i kanap svih debljina, kao prirodni materijal dobrodošao u domu.

Osnove izrade makrame dekoracija možete naučiti online, uz pomoć YouTube video materijala, ali je odgovornost za rezultat na vama. Ovaj kreativni hobi daje originalne rezultate ako dobro razmislite, nacrtate i unapred dizajnirate ono što želite, a zatim to i realizujete.

U poslednje vreme makrame povezuju sa jogom i tehnikama relaksacije i meditacije. Kao i druge vrste ručnog rada, i ovaj ima “anti-stres” dejstvo i čini da se, dok ga radite, opustite i zaboravite na dnevne brige.

Makrame se pre pedesetak godina najčešće postavljao na zid, od kanapa vezanog u čvorove pravile su se torbe, viseći držači za saksije, ženski pojasevi, komadi nakita. Sve je to moguće postići i danas, uz nova rešenja, koja su na vama.

Makrame može da se uklopi u gotovo sve stilove kućne dekoracije i ličnog akesoara. U zavisnosti od vaše spretnosti, ideja i želja, izgledaće rustično, etno, klasično, retro, moderno, elegantno, neformalno… Kanap može da zadrži svoju prirodnu boju, ali i da bude obojen u različite nijanse, uključujući jarke boje, fluorescentne, metalik tonove. On može da “imitira” zlato, srebro, bakarni sjaj i pruži mnogo mogućnosti za eksperimentisanje ako se kombinuje sa drugim materijalima.

Čvorovani kanap ima različite namene u kući – napravite otirače ispred ulaznih vrata, viseće police, lustere, lampe, držače za peškire, ogledala, podmetače za posuđe… Spretniji mogu da pokušaju da “ispletu” ležaljke za dvorište, ljuljaške za decu, zavese, prostirke, čak i trake za pregradne “zidove” kojima bi se odvojio deo prostorije.

Ideja je, za početak, dovoljno. Ostaje samo da testirate kanap kao novi materijal u vašem svakodnevnom okruženju.