Kupiti ili iznajmiti stan?

Odluka o kupovini stana ili kuće jedna je od najznačajnijih investicija u životu. Posedovanje nekretnina je u svim kulturama, kroz istoriju, smatrano poželjim i vrednim, pa zašto to ne bilo i danas.

Ma koliko se, međutim, činilo da o prethodnom ne treba diskutovati, podaci iz najrazvijenijih zemalja sveta pokazuju da generacije koje dolaze menjaju način života i navike i sve češće donose odluku da stan ili kuću iznajme, pre nego kupe. Govorimo, naravno, o porodicama i pojedincima koji bi, kao i Vi, morali da se kreditno zaduže kako bi nekretninu platili.

Osnovno pitanje je poznato i ono glasi – pošto kreditne obaveze traju i do trideset godina, čega ćete sve morati da se odreknete u tako dugom periodu i da li ćete moći finansijski da podnesete prihvaćene obaveze. Odgovore obično daju bankarski stručnjaci, kao i agencije za knjigovodstvo, nudeći instant kalkulatore sa formulama koje prikazuju mesečne obaveze, pod različitim uslovima. Njih svakako treba proučiti, najbolje uz konsultacije sa nekim ko ima dovoljno znanja i iskustva, ali krenimo redom…

kupiti ili iznajmiti stan

Laka pitanja i teški odgovori

Kako biste sebi pomogli da donesete odluku o kupovini stana potrebno je da analizirate neka od pitanja, koja su važna samo za Vas i Vašu porodicu.
Prvo se odnosi na sredstva koja su Vam odmah potrebna. Dakle, da li imate ušteđevinu za avans i slične troškove vezane za pregovaranje i posredovanje, obilazak stanova, eventualne usluge advokata, procenitelja, osiguranja, selidbe…

Zatim sagledajte realno porodične i lične planove i očekivane promene u narednim godinama – da li će doći do proširenja ili smanjenja porodice, do promene mesta boravka, odnosno da li ste sigurni da Vam je potreban stan baš sada, upravo tolike kvadrature…
Stavite na papir sva sadašnja i buduća kreditna, i sva druga zaduženja. Nemoguće? Onda samo sadašnja… Da li ste i koliko zaduženi po osnovu kreditnih kartica i koliko se u proseku zadužujete, imate li već kredit za automobil i da li na vreme plaćate rate, koliko često i od koga pozajmljujete novac… Odnosno – da li Vam i koliko novca mesečno redovno pretekne…

kupovina stana

U redu, nećete više morati da izdvajate mesečno novac za zakup stana. Imajte u vidu, međutim, da ćete za Vaš novi stan morati da plaćate porez na imovinu, sve komunalije i troškove svih popravki.
Iskrenu procenu i porodični razgovor zahteva još jedna, veoma osetljiva tema. Koliko je sigurno Vaše radno mesto i radna mesta drugih članova porodice, u kakvoj je finansijskoj situaciji poslodavac i da li se mogu očekivati promene u smislu smanjenja plata, a samim tim i manjeg priliva novca u porodični budžet…
Savet je – ne oslanjajte se na samom početku na čestu i krajnje neizvesnu procenu da ćete, ukoliko ne budete mogli da plaćate rate kredita, stan privremeno izdati. Vi zaista možete na neko vreme da se preselite kod roditelja ili na drugo mesto, ali imajte u vidu da Vam niko ne garantuje da ćete po određenoj ceni, ili uopšte, stan moći da izdate.

Stan je Vaš, kao i kredit

Postoji još jedno pitanje koje se zanemaruje. Stan bi trebalo da kupe oni koji zaista u toku dana borave i uživaju u svom prostoru, koji su spremni da u njega ulažu, da ga stalno održavaju i dodaju mu vrednost. To važi posebno za kuće, vikendice, kao i za nekretnine u Crnoj Gori ili na drugoj turističkoj lokaciji. Sa godinama koje prolaze, a u kojima, podsetimo se, vlasnik otplaćuje kredit, potrebno je da se ofarba stolarija, zamene pločice ili parket, uradi dodatna izolacija.., a ako je kuća u pitanju i popravi krov, ograda, oluci… Ukoliko ne ulažete redovno vreme i novac u svoje vlasništvo suočićete se sa smanjenjem vrednosti i novim dodatnim troškovima.
Iako će Vas agenti za nekretnie ubeđivati da je upravo ovo pravi trenutak i da cene nikada nisu bile niže – nemojte verovati baš sve. To je ipak Vaš kredit i obaveza koju preuzimate.
I na kraju, ukoliko su sve okolnosti u prilog kupovini stana – dobro se raspitajte o mestu i okruženju, stanju u kojem se stan nalazi ukoliko nije nov, uknjižbi, vlasniku… Ne oklevajte da za sve dodatne savete angažujete stručnjake. Srećno!