10 lepih gradova Afrike

U reportažama sa putovanja Afriku najčešće predstavljaju svetski poznate južnoafričke metropole Kejptaun i Johanesburg, Najrobi iz kojeg startuju safari-ture, mediteranski biser Tunis…

Evo još deset lepih gradova Afrike, pomalo zapostavljenih.

Alžir, istorija Sredozemlja

Kvartovi glavnog grada istoimene države bogati su unikatnim primercima arhitekture, kombinacije arapskog, otomanskog i evropskog nasleđa. Način života je prepoznatljiv, mediteranski, a plaže među najlepšima u okruženju.

Alžir. Foto: Flickr/mariusz kluzniak
Alžir. Foto: Flickr/mariusz kluzniak

Librvil, luka sa francuskim šarmom

Spomenici, arhitektura, francuski jezik na ulicama, doduše donekle izmenjen, Atlantski okean i reka Komo na čijem se ušću grad nalazi, plaže, tropski biljni i životinjski svet obližnjeg nacionalnog parka Akanda… čine prestonicu Gabona posebnom.

Librvil. Foto: Flickr/Boulendeblaise
Librvil. Foto: Flickr/Boulendeblaise

Grahamstaun, “Grad svetaca”

Nadimak “Grad svetaca” južnoafrički Grahamstaun nosi zbog više od četrdeset religijskih objekata različitih verskih zajednica. Grad je univerzitetski centar poznat po umetničkim i kulturnim festivalima, a do okeana je samo sat vožnje.

Grahamstaun. Foto: Flickr/Ethan Zuckerman
Grahamstaun. Foto: Flickr/Ethan Zuckerman

Dar es Salam, uključujući Zanzibar

Indijski okean, tropska klima i turistički raj u samoj prestonici Tanzanje i njenoj okolini… Svakako treba naglasiti da je u susedstvu poluautonomna oblast, fantastično ostrvo Zanzibar.

Dar es Salam. Foto: Flickr/Kevin Harber
Dar es Salam. Foto: Flickr/Kevin Harber

Vinthuk, grad afričkog piva

Nemački kolonijalni uticaj razlog je što se u glavnom gradu Namibije Vinthuku pored zdanja u stilu germanske arhitekture može popiti i najbolje domaće pivo, koje se izvozi širom sveta. Vinthuk se nalazi na visoravni, na nadmorskoj visini od oko 1700 metara. Veoma je prijatan za boravak i safari izlete.

Vinthuk
Vinthuk

Asmara, prestonica Eritreje, visoko u brdima

“Najbezbedniji grad na svetu” i “Mali Rim” nisu nadimci koji su mu dati slučajno – Asmara je grad bogatog italijanskog kolonijalnog nasleđa, prijatne klime na oko 2400 metara nadmorske visine, poštovanja i mirnog zajedničkog života pravoslavaca, katolika i muslimana.

Asmara
Asmara

Gaberouni, grad na dijamantima

Glavni grad Bocvane je miran i bogat, a kako i ne bi – jedan je od najvećih proizvođača sirovih dijamanata na svetu. Zato i raste, uz šoping molove i sva obeležja savremenog potrošačkog društva.

Gaberouni
Gaberouni

Akra – peščane plaže, muzeji, šoping molovi…

Glavni i najveći grad Gane, na obali Atlantika, nudi mešavinu kultura i uticaja, arhitekturu nebodera i dvoraca iz XVII veka, galerije, lokalne pijace, bogat noćni život…

Akra. Foto: Flickr/jbdodane
Akra. Foto: Flickr/jbdodane

Kigali, grad budućnosti

Glavni grad Ruande pun je doseljenika iz celog sveta, koji u njegovom usponu u moderan centar vide svoju priliku za uspeh. Kigali je danas bezbedan grad biznisa i tropskih parkova, koji se potpuno oporavio od strašnog genocida iz 1994. godine.

Kigali. Foto: WikimediaCC/Amakuru
Kigali. Foto: WikimediaCC/Amakuru

Harare – prava Afrika

Tipičan predstavnik Afrike. U glavnom gradu Zimbabvea se avenije ukrštaju sa ulicama od crvene zemlje, prodaju se i kupuju limun, tekstil, čelik, duvan.., organizuju se safari i pešačke ture u divlju ili uređenu okolinu.

Harare. Foto: Flickr/mifl68
Harare. Foto: Flickr/mifl68