Malta – predlog za putovanje

Titulu Evropska prestonica kulture Valeta deli sa holandskim gradom Leuvardenom, što ćemo, za sada, ostaviti po strani. Svečano dodeljivanje počasne titule i otvaranje godine kulture zakazano je za 20. januar. Ovo će za putovanje iskoristiti mnogi, pošto je i zima dobro vreme za posetu Malti.

Prosečna godišnja temperatura na mediteranskom ostrvu, koje se nalazi “u sred” Sredozemnog mora, je 20 stepeni Celzijusa, a u najtoplijem delu godine, julu i avgustu, 27 stepeni. Pošto se Malta nalazi blizu obala Severne Afrike, leta su topla i suva.

Na Malti možete videti mnogo toga.

Na primer – Mnajdra hramove, čudesni kompleks nastao oko četiri hiljade godina pre nove ere, koji je na Unesko listi svetske baštine.

Filmofili će uživati u obilasku mesta na kojima su snimana najveća savremena ostvarenja – “Gladijator”, “Da Vinčijev kod”, “Ratovi zvezda”, “Igra prestola”.

More je, naravno, tu, a svetski poznate barokne građevine koje su podignute na razuđenoj obali u gradovima daju specifičan pečat i neponovljiv utisak.

Malta je i do sada bila poznata po kulturnim manifestacijama, uključujući neverovatne festivale vatrometa, a u 2018. godini zabave i umetnosti će u Valeti biti još više.

Dodajte tome velike MTV festivale na otvorenom, koji privlače najpoznatija muzička imena i džet set, noćni život i – maltešku kuhinju.

Gastronomska ponuda Malte najsličnija je sicilijanskoj. Pasta, rižoto i zanimljiva predjela su nezaobilazni, kao i hleb sa svežim paradajzom, kaprom i maslinovim uljem. Riba se podrazumeva –specijalitet je malteška riba lampuka, ali se na ostrvu služi i zečetina – nacionalna mesna opcija u formi paprikaša sa crvenim vinom, ili pečenih šnicli sa belim lukom.

Državu Maltu, inače, čini pet ostrva, koja se mogu obići turističkim brodovima. Malta, Gozo i Komino su naseljena, a Kominoto i Filfla nenaseljena.