2018. godina u plavom

Postoje različita mišljenja o trendovima koji se početkom svake godine predviđaju za 12 meseci pred nama. Neki smatraju da je u pitanju, jednostavno, podsticanje kupovine i potrošnje, a drugi – da je dobro osvežiti okruženje bar nekim detaljem, kako bi se kod članova porodice izazvale pozitivne i lepe emocije.

Evo, zato, mišljenja svetski poznatih stručnjaka za dizajn, pa ako želite, primenite njihove savete.

Sve nijanse plave… Interesantno je da su se ove godine složili gotovo svi veliki proizvođači predmeta i boja za enterijer, i kao svoju dominantnu ponudu istakli plavu. Ona se kreće od plavo-zelene do najdublje tamno plave, a jedan dizajner je plavu okarakterisao kao “boju lutanja svetom”.

Mnogo pliša i somota… Luksuz se može uneti u svakodnevni život, uz pomoć pliša, i to u elegantnim bojama. Zamislite nijanse dragog ili poludragog kamenja i izaberite onu koju želite. Potrebno je da materijal bude kvalitetan kako ne bi bledeo, a savremeni somoti za dekoraciju (koji nisu 100% pamučni nego su u odgovarajućim sintetičkim mešavinama) imaju tu karakteristiku.

Sjajne armature i delovi nameštaja od nerđajućeg čelika dosadili su korisnicima, posebno oni u kuhinji. Novi trend su crne mat površine, takođe od čelika, i kamena.

Crna boja se javlja i na podovima.

Popularno sivo drvo na podu se polako povlači i ustupa mesto prirodnim bojama drveta, uglavnom u nijansama hrasta i sa širim daskama. Delovi pokriveni tepisima sve su manji.

Predmeti i aksesoar za domaćinstvo napravljeni ljudskom rukom su veoma cenjeni, u svim vrstama i oblicima koji se mogu zamisliti, iz svih krajeva sveta.

Biljaka u životnom prostoru će biti u ovoj godini, prema predviđanjima dizajnera, sve više, čak i u kupatilima.

I, što je najvažnije – trend “udobnost na prvom mestu” se nastavlja. Stan je mesto za “diskonektovanje”, odmor od spoljašnjeg sveta, i treba da bude jednostavan, miran i tih…