Mobilni telefon kao foto aparat

Mobilni telefon nove generacije gotovo u potpunosti može da zameni foto aparat. Dobro je poznato da su korisnicima smart telefona na raspolaganju kamere koje prave sve kvalitetnije foto i video zapise visoke rezolucije, sa brojnim mogućnostima podešavanja. Trebalo bi, zbog toga, naučiti ponešto o pravilima fotografisanja, kompozicije i održavanja, kako bi se važni trenuci i doživljaji zauvek sačuvali.

photography-mobile-

Predlažemo da na internetu, najbolje na YouTube kanalu, potražite informacije u zavisnosti od svojih ambicija i interesovanja. Posebna pravila važe za portrete, pejzaže, sportske utakmice, zalaske sunca… Dobro je nabaviti i instalirati na računar neki od programa za obradu fotografija, kako biste mogli da ispravite horizont, popravite kadar, prosvetlite ili zatamnite pojedine partije.

photography-mobile

Evo i nekoliko najopštijih korisnih saveta koje ne bi trebalo da zaboravite.

Sočivo mora da bude čisto, a često se dešava da, zbog upotrebe telefona, sadrži čestice prašine. Dakle, očistite ga.

Ne koristite zum. I kod veoma dobrih telefona zum je digitalni i kvari oštrinu i kvalitet slike. Mnogo je bolje prići što bliže objektu ili napraviti snimak u maksimalnoj rezoluciji pa ga kadrirati na kompjuteru.

Kamera na telefonu ipak nije isto što i fotografski aparat i njoj je potrebno više svetlosti. Osvetlite maksimalno objekat kad god je to moguće i pokušajte da dodate blic – čak i na otvorenom. Iako Vam se može činiti da on ema efekta, u nekim situacijama bitno poboljšava kvalitet fotografije.

Ne zaboravite “pravilo trećina”, ali se i poigrajte u dodatnim snimcima, kako biste dobili nove kreativne uglove i varijante.

Proučite dobro u uputstvu sve funkcije koje kamera ima – neke od njih, iako se čine suvišnima, u izvesnim situacijama mogu da daju odličan rezultat.

Ne bacajte snimke dok ih ne pogledate na računaru – ekran telefona nije dovoljno dobar da biste odlučili koja je fotografija dobra ili bolja od neke druge.

Proveravajte memoriju i ispraznite fotografije na drugo mesto kada se ona napuni. Ili promenite karticu.

I na kraju – nabavite rezervne memorijske kartice i fotografišite, fotografišite, fotografišite… posebno ako ste na putovanju. Telefon je svakako uvek sa Vama.