Najbolje mesto za pianino u stanu

Pianino je vrsta klavira koji je, zbog malih dimenzija, prikladan za korišćenje u stanu. Pianino je i značajno jeftinija verzija muzičkog instrumenta, sasvim dovoljna za potrebe vežbe i ličnog uživanja.

Pored performansi i karakteristika pianina, buduće vlasnike najčešće interesuje da li ga mogu postaviti bilo gde, i postoje li neke preporuke vezane za njegovo mesto u stanu.

Pojedine savete ćete dobiti od prodavca, druge od prijatelja koji sličan instrument već imaju, a možete ih potražiti na internetu. Pošto se radi o investiciji koja nije mala i osetljivosti pianina, predlažemo da imate u vidu sledeće.

Pianino ne bi trebalo da bude blizu prozora, posebno ne loše izolovanog. Čak i ako krilo prozaora pored pianina ne otvarate, temperatura i vlažnost vazduha variraće značajno u zavisnosti od vremenskih uslova i sezonskih promena. Drvo od koga je instrument napravljen ima osobinu da apsorbuje vlagu, pa će se skupljati i širiti, što utiče na mehaniku i podešavanje. Imaćete potrebu da češće štimujete klavir, a na dugi rok promene mogu da dovedu do ozbiljnijih problema.

Sličan savet odnosi se na blizinu klima uređaja i drugih rashladnih i grejnih tela pored kojih variraju temperatura i vlažnost.

Idealno bi bilo da pianino bude dalje i od vrata.

Instrument bi trebalo postaviti uz zid, najbolje unutrašnji. Ako nemate za to mogućnosti, bolje je postaviti ga uz spoljašnji zid nego u otvorenom prostoru. Pored zaštite pianina od spoljašnjih uticaja, pravilan položaj utiče i na akustiku. Iako je manji od klavira, kvalitetan pianino ima izvanredan, precizan i moćan zvuk, koji ne treba deformisati.

Imajte još nešto u vidu. Sviranje na pianinu čuće i komšije, a nekima od njih to može da smeta. Postoje načini da pronađete odgovarajuće mesto i istovremeno izbegnete probleme. Razmislite o dodatnoj zvučnoj izolaciji prostorije i korišćenju pedalu za smanjenje jačine zvuka. Predlažemo da razmotrite i ponudu digitalnih, odnosno električnih klavira, koji su veoma popularno savremeno rešenje.

Comments are closed.