Mačke imaju i neke loše navike

Nemojte biti razočarani ako sa mačkom u stanu ne nađete odmah “zajednički jezik”. Vaš ljubimac će, uz malo strpljenja, naučiti šta sme a šta ne sme da radi.

I pored toga, budite spremni da mačka ponekad, iznenada, pokaže svoju pomalo divlju prirodu.

Sasvim je normalno, na primer, da mačka malom količinom urina nastoji da obeleži svoju teritoriju. Ovo je urođen način na koji ona, u uslovima van stana, komunicira sa drugim mačkama. Obeležavanje urinom je najčešće kod nekastriranih mužjaka, ali i drugih mačaka, pa se preporučuje da se kućni ljubimci što pre sterilišu, najbolje pre šest meseci starosti. Hrana za mačke, kutija sa posipom i sve druge stvari vezane za dnevne rituale treba da budu u mirnom kutku, bez menjanja mesta. Tako će mačka znati gde je njena teritorija u stanu i biće spokojnija. Održavajte sve savršeno čistim – mačke to vole.

Grebanje nameštaja je još jedna neprijatnost za vlasnika. Mačke grebanjem takođe obeležavaju teritoriju, ali i oštre nokte ili, jednostavno, protežu mišiće. Obezbedite im za tu aktivnost stub za grebanje ili čvrsto jastuče i nagradite ih kad koriste grebalicu. Nameštaj možete zaštititi fiksiranjem aluminijumske folije, obostrano lepljivom trakom ili sprejom sa mirisom limuna, što će odvratiti mačku i naučiti je da to ne treba da radi.

Mačka ponekad počinje da jede dostupne sobne biljke. Razlozi su dosada i radoznalost, ali i nedostatak hranljivih sastojaka u ishrani. Svog ljubimca možete zabaviti na različite načine. Jedan od jednostavnijih je da postavite granule za mačke na neobična mesta, u kutijice, tube i slično, tamo gde bi mačka mogla da ih pronađe. Neka to budu male količine, namenjene igri i otkrivanju. Imajte u vidu da su pojedine biljke toksične za mačke i da mogu da izazovu povraćanje, dijareju, čak i smrt. Najsigurnije je takve biljke potpuno ukloniti iz kuće i okruženja.

Mačka može i da ugrize, što je veoma neprijatno. Uzroci su strah, agresija, preterana stimulacija ili igra. Nemojte navikavati mačku da se igra sa vašim rukama ili nogama, pošto će tako naučiti da je i ugriz prihvatljiv. Nabavite joj različite igračke. Nemojte je maziti na mestima gde mačke obično ne vole da budu dodirivane, kao što su stomak i rep, i prestanite da je mazite kad vam pokaže da joj to ne prija.

Savet je da na navedene i druge prekršaje ne reagujete vikanjem na mačku i udarcima, pošto će postati plašljiva i agresivna, a to će se odraziti negativno i na njeno buduće ponašanje.

Comments are closed.