Najpoznatije replike Ajfelove kule

Navodimo lokacije, pa ako niste prilici da putujete na neke od udaljenih turističkih destinacija, kopije možete videti i upoznati se sa njihovim zanimljivim istorijatom nastanka na internetu.

Verovatno najsličnija originalu je kula izgrađena u Kini, u gradu Tijandučeng, na istoku zemlje. Čitav Tijandučeng je podizan od 2007. godine kao replika Pariza, tako da je kopirana arhitektura, znamenitosti, ali i ogroman broj detalja, kao što su skulpture, fontane, ulični mobilijar i rasveta.

Toranj u Tokiju nije kompletna replika, ali je metalna konstrukcija veoma slična. Završen je 1958. godine i za oko 300 metara je viši od Ajfelove kule.

Varijanta Ajfelove kule u Las Vegasu možda je jedna od najpoznatijih – nalazi se u hotelskom i kazino kompleksu “Pariz Las Vegas”. Visina objekta predstavlja tačno polovinu visine tornja u Parizu.

U američkoj državi Teksas nalazi se grad Pariz i u njemu, od 1993. godine, “Teksas Ajfelova kula”, sa crvenim kaubojskim šeširom na vrhu.

Veliku sličnost sa Ajfelovom kulom ima Funkturm Berlin, podignut 1926. godine u glavnom gradu Nemačke. Domaći arhitekta Hajnrih Štraumer očigledno je bio pod snažnim uticajem slavnog prethodnika Gistava Ajfela.

Kina ima još jednu Ajfelovu kulu – u Šenzenu na jugu, blizu Hong Konga. Objekat je deo tematskog parka u kome se nalaze i smanjene verzije piramida u Gizi i Tadž Mahala.

Ni Francuska nije odolela replikama. Samo pet godina posle originala, u Lionu je završena metalna kula Fourvière, 1894. godine.

Nama najbliže replike su one u Rumuniji, Bugarskoj, Grčkoj. U rumunskom mestu Slobozia na privatnom imanju kopiju visoku 54 metra finansirao je domaći milijarder. “Ajfelova kula” iste visine nedaleko od Sofije, u kvartu poznatom kao “Mali Pariz”, ima u svom sastavu restoran, a kula u Filiatri u Grčkoj je još niža i visoka je oko 26 metara.

Replike Ajfelove kule nalaze se i u gradu Lahore u Pakistanu, meksičkom Durangu, Fesu u Maroku, u Epkotu na Floridi u tematskom parku “Volt Diznijev svet”, u Gvatemala Sitiju – glavnom gradu Gvatemale.