Kako održavati predmete od kože

U prodavnicama se nude komercijalni proizvodi, za koje je potrebno odvojiti novac. Oni, međutim, ne pomažu mnogo ukoliko su kožni nameštaj, jakne, tašne, cipele, novčanici… pogrešno održavani od početka, a vlasnici ne znaju šta je trebalo da urade kako bi ih sačuvali u dobrom stanju.

Evo, zato, nekoliko preporuka koje se, napominjemo, odnose na potpuno obrađenu kožu (“glatku” ili “sjajnu”, kako je obično zovemo), a ne ne “neobrađenu” kožu, odnosno “antilop” ili “brušenu kožu”.

Najvažnije je znati da ne treba dozvoliti da se koža isuši, pošto ona tada, kao i koža na telu, puca.

Takođe, svaki preparat napravljen u kućnoj verziji prvo treba probati na maloj sakrivenoj površini, kako bi se videlo da li menja boju kože, ili, eventualno, ostavlja fleke.

Predmete od kože možete čistiti navlaženim peškirom u koji je dodata mala količina sapuna. Peškir treba a bude potpuno isceđen tako da ostane samo blago vlažan, bez viška vode. Ukoliko na koži postoje mrlje, one se skidaju nežnim trljanjem. Posle ovoga, predmet je potrebno, takođe blago, istrljati dobro isceđenim peškirom pokvašenim samo u vodi, kako bi se sprali ostaci sapuna, a zatim i posušiti suvim peškirom. Kad koža bude potpuno suva, namažite je lagano maslinovim uljem.

Sapun koji upotrebljavate za čišćenje treba da bude blag, na primer onaj namenjen umivanju lica. Odnos koji se preporučuje za kožne tašne, na primer, je jedan deo tečnog sapuna na osam delova vode. Možete ih promućkati u bočici sa sprejom, a zatim poprskati po peškiru.

Za redovno održavanje kože preporučuje se belo sirće, koje se meša sa uljem lanenog semena u odnosu 1:2, a zatim nanosi mekim peškirom. Ostavite predmet oko 12 sati da odstoji pre nego što počnete da ga upotrebljavate.

Nešto komplikovanija smesa za održavanje kože je mešavina jednog dela pčelinjeg voska, dva dela bademovog ulja i jednog dela kakao butera. Sve je potrebno rastopiti na blago zagrejanoj ringli i mešati dok se sastojci ne sjedine. Kad se balzam ohladi, možete ga utrljati u kožu rukom, a zatim površinu ispolirati suvom tkaninom.