Održavanje varjača i kašika od drveta

Rezultati novih istraživanja pokazuju da je drvo, ipak, poželjan materijal u kuhinji. Posle raznih inovacija i prelaska na silikonske zamene, ispostavilo se da drvene varjače, kašike, daske za sečenje i serviranje… predstavljaju pouzdaniju zaštitu od bakterija. Naravno, ako se redovno i pravilno održavaju.

Šta se podrazumeva pod „redovno“ kod pribora za pripremu hrane koji upija masnoće i mirise?

Prvo pravilo je da se ostaci hrane speru odmah posle upotrebe. Koristite i neabrazivni sunđer da uklonite baš sve. Dnevno održavanje toplom vodom i, ponekad, sasvim blagim rastvorom deterdženta sprečiće zaostajanje naslaga, koje na dugi rok stvaraju pukotine i mrlje.

Za dubinsko čišćenje, potopite drvene kašike i varjače u rastvor koji sadrži polovinu vode i polovinu hidrogena ili destilovanog belog sirćeta. Držite ih u njemu najmanje 15 minuta, a zatim ih dobro isperite i ostavite na vazduhu da se osuše. Ovaj metod se preporučuje jednom mesečno, ako redovno koristite drveni pribor.

Ukoliko vam se čini da sirće nije dovoljno delovalo, dodajte malo bikarbone sode i ostavite pribor potopljen još desetak minuta.

Bikarbonom sodom možete očistiti drveni pribor koji ima neprijatan miris. Napravite pastu od bikarbone sode i vode, istrljajte pribor njom, a zatim dobro isperite mlakom vodom.

Kad radite sa hidrogenom postupajte pažljivo. Zaštitite kožu i sve predmete na kojima bi mogao da napravi fleke. Iako je u koncentraciji od 3% generalno bezbedan, može da izazove rekacije na osetljivoj koži. Slično važi za alkoholno sirće i bikarbonu sodu.

Evo još nekoliko saveta za duži vek drvenog pribora.

Ako niste u prilici da odmah sperete varjaču ili kašiku, ostavite ih u toploj vodi. Drveni pribor ne bi trebalo da bude neopran duže od 30 minuta.

Dobro je s vremena na vreme namazati drveni pribor sa veoma malo jestivog mineralnog ulja (parafinskog). Tako će trajati duže.

Drveni pribor se ne pere u mašini za sudove. Taj postupak bi ga isušio i promenio mu teksturu.

Iskoristite, dakle, sve prednosti drvenih varjača i kašika. One su napravljene od prirodnih materijala, tolerišu visoke temperature, ne stupaju u nepoželjne reakcije sa kiselinama iz hrane i ne oštećuju osetljivo posuđe.

Comments are closed.