Vratite u život stari kompjuter

U vreme kada svako domaćinstvo ima najmanje jedan kompjuter, i ovom uređaju mora se pokloniti pažnja. Laptop i desktop računari brzo zastarevaju. Čak i ako ih isključivo koristite za Instagram, Skajp ili dnevni pregled najnovijih vesti, posle nekog vremena primetićete da usporavaju.

Situacija postaje posebno problematična ako isti računar koristite za rad od kuće, a deca za školske obaveze. Tada nešto treba učiniti odmah.

Kupovina novog kompjutera je ozbiljna investicija, pa vredi razmisliti o opcijama za nadogradnju. Obično je moguće značajno popraviti efikasnost laptopa ili desktop računara na nekoliko načina, koje predlažemo.

Zamenite stari mehanički „hard“ disk (HDD) modernim SSD diskom. Cena SSD diskova pada, a promenu ćete uočiti odmah. Kapacitet SSD-a zavisi od vaših potreba pa to, za prosečnog korisnika, ne mora da bude velika investicija.

Ne zaboravite RAM memoriju, od koje direktno zavisi brzina rada. Proverite koliko je trenutno imate, sa čime se i koliko može nadograditi.

Ako kompjuter koristite godinama, brojne aplikacije su ostavile svoje tragove. Posebno su bitne one koje se „podižu“ prilikom svakog pokretanja računara i ostaju aktivne u pozadini tokom njegovog rada. Pravilno deinstaliranje nepotrebnih aplikacija i provera startap procesa može pomoći. Postoje i brojni programi za „čišćenje“ diska, koje s vremena na vreme treba upotrebiti.

Na svakom računaru postoje kuleri koji sprečavaju preterano podizanje temperature. Potreno je proveriti sistem hlađenja i eventualno ga zameniti ili poboljšati.

Periferni uređaji kao što su tastatura, miš i monitor mogu da uspore računar ako oni nisu dovoljno dobri. Ulaganje u bolje periferne uređaje znači da će služiti i za novi kompjuter ili laptop, koji ćete nabaviti u budućnosti.

Razmislite i o jednostavnijem operativnom sistemu ako vaš kompjuter ne podržava dovoljno dobro nove verzije Windows-s.

Desktop i laptop računare je neophodno i bukvalno čistiti – brisati prašinu spolja i, povremeno, unutra. Potražite na internetu savete za unutrašnje čišćenje.

Comments are closed.